Dobrev-kormányt akar a baloldal

Ekkora politikai túlkínálatra még soha nem volt példa, amellyel komolytalanságot és a kormányzóképesség hiányát mutatja a baloldal. Egyedül Gyurcsány Ferencnek van válasza: leuralni a baloldalt és letolni mindenkit a pályáról – nyilatkozta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Gyurcsány Ferenc ma a parlamentben azt ismételgette, hogy az országnak Dobrev-kormányra van szüksége.

2023. 09. 25. 18:45
GYURCSÁNY Ferenc
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácstalanság jellemzi az ellenzéki politikusokat, valamint még mindig nem tudtak változtatni az elvesztett választások óta a bomlasztó magatartáson – mondta az ellenzékről lapunknak Nagy Ervin filozófus. 

A XXI. Század Intézet elemzőjét a mai parlamenti ülésnapon napirend előtt elhangzottakról kérdeztük. Szerinte az elmúlt hónapokban a Demokratikus Koalíció egyértelműen domináns pártja lett a baloldalnak: 

Gyurcsány Ferenc már az úgynevezett évadnyitó beszédében is szónokként állt ki, ahol egyértelműen nem összefogásról beszélt hanem Dobrev Klára által vezetett kormányról, amely szerinte egy szociáldemokrata kormány lenne

 – magyarázta a szakértő. Hangsúlyozta: ez egyértelműen azt mutatta, hogy ők most már egyedül gondolkodnak a kormány kihívójaként.

Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell

– ismételgette mai parlamenti beszédében is Gyurcsány Ferenc, aki jól érezhetően ezúttal feleségét tolná előtérbe, ezzel próbálna szabadulni a Gyurcsány-korszak kudarcaitól.

A szakértő szerint lényeges, hogy Gyurcsánynál újra előjött ez a szociáldemokrata jelző. – Ezt utoljára kormányzása idején használta, de már akkor sem szociáldemokrata értékek alapján, hanem neoliberális gazdaságpolitikával kormányzott – magyarázta Nagy Ervin. Hozzátette, hogy hiteltelennek tartja ennek a jelzőnek a használatát. Rámutatott:

nincs valódi programja az árnyékkormánynak, hanem csak egy ötlethalmaza, amelyet hónapról hónapra próbálnak bedobni.

Fizessenek a milliárdosok – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc. A szakértő szerint ha azokat az oligarchákat kellene elszámoltatni, akik politikai kapcsolatoknak köszönhetően gazdagodtak meg, akkor a DK pártelnökének önmagával kellene kezdenie. 

Ennél hiteltelenebb, baloldali demagógia gondolatot kevesen mondtak.

– mondta Nagy Ervin. A szakértő szerint a Demokratikus Koalíció kormányra kerülése esetén a tulajdonviszonyok tekintetében visszatérnénk a 2010 előtti állapotokhoz: külföldi cégeknek értékesítené a különböző állami cégek, vagy különböző stratégiai ágazatokat, egy erőteljes visszafordulás lenne az ország jövőjére nézve.

Az ellenzéki képviselők nem sok támogató szóval illették a kormánypártokat. 

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese azt kérte Orbán Viktortól, hogy a magyarok egészségügyi adatait semmilyen nemzetközi szervezetnek ne adják ki, valamint leszögezte, hogy nincs szükség vendégmunkásokra, azokra a magyarokra van szükség, akik elmennek innen.

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője az adóemelésekért, a megszorításokért, a magas az inflációért a kormányt hibáztatta. Hangoztatta, hogy pártja emberközpontú gazdaságot szeretne, klímabiztonságra van szükség és európai elköteleződésre. 

Hazaárulással vádolta Orbán Viktort az atlétikai világbajnokság megrendezéséért Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, ugyanis szerinte abból a pénzből a tanárok fizetését kellett volna emelni. 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fideszt okolta az ország összes bajáért. Szerinte a kormánypártok okozták a válságot, a drága üzemanyagot, a kevesebb orvost és tanárt, valamint szerinte összeomlik az egészségügy és a szociális ellátás.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint ki kell állni a kárpátaljai magyarok mellett, abban is egyetértenek a kormánnyal, hogy béke kell Ukrajnában, de az az ország érdeke, hogy Oroszország elveszítse ezt a háborút, máskülönben az Orosz Birodalom a magyar határhoz érkezik. 

Orbán Viktor egyébként viszonválaszában részletesen reagált az ellenzéki kritikákra, erről EBBEN a cikkben számoltunk be

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.