Először működésben a magyar légierőnek gyártott katonai repülőgép

A beszerzéssel a honvédség egy teljesen új képességgel is gyarapodik.

2023. 09. 19. 13:39
null
Fotó: CLAUDIO CAPUCHO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvételeken, ahogyan először kapcsolták be a Magyar Légierő számára gyártott KC–390-es repülőgép pilótafülkéjének egyes rendszereit. A gép elektromos rendszere elkészült és működőképes – írták a légijárművet gyártó brazíliai Embraer Twitter-oldalára feltöltött videóhoz. 

Következő lépések: rendszerek telepítése és repülési tesztek – írják.

Két KC–390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről még 2020 novemberében írta alá a szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója.

A 2018-ban beszerzett, főként személyszállításra használható Airbus A319 és a Dassault Falcon 7X repülőgépek mellé a tervek szerint 2024-ben érkeznek meg Magyarországra a nagy méretű terhek hadszíntéri szállítására is alkalmas KC–390-esek. Ezzel kiteljesedik a honvédség légi szállítási, kimenekítési, légideszant és légi utántöltő képességének fejlesztése. Sokoldalú flottát szerzünk be a haderőnek, mellyel a felmerülő feladatok legszélesebb spektrumát tudja megoldani nemzeti keretek között, szuverén módon.

A beszerzéssel mindezen túlmenően a honvédség egy teljesen új képességgel is gyarapodik. A KC–390-es típus alkalmas harci repülőgépek légi utántöltésére, valamint saját hatótávolságának és repülési idejének növelésére képes üzemanyagot felvenni repülés közben. Ezzel a magyar beruházás hiánypótló fejlesztést jelent a régióban a NATO szempontjából is.

Borítókép: Embraer KC–390 (Forrás: Facebook/Embraer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.