Ez a hét a gyermekek biztonságáról szól

Magyarországon évente 14-15 ezer személyi sérüléses baleset történik, és 1000–1500 gyermek sérül meg sokszor amiatt, mert nem megfelelő gyermekülésbe ültetik őket.

Forrás: MTI2023. 09. 18. 11:54
CHRISTIÁN László; RÉTVÁRI Bence; FÜLEP László
Budapest, 2023. szeptember 18. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (k), Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese (j) és Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) országos tûzoltósági fõfelügyelõje (j2) a Biztonság Hete témahét országos központi rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. szeptember 18-án. A szeptember 18. és 23. között tartott eseménysorozat fõ szervezõi az Országos Rendõr-fõkapitányság Országos Balesetmegelõzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége, a megyénként legalább egy helyszínen megvalósuló rendezvény középpontjában a balesetmegelõzés, a környezet és az egészség védelme áll. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek biztonsága a legfontosabb, ezért rendezik meg idén is a Biztonság hete című rendezvényt – mondta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott beszédében hangsúlyozta, hogy az esemény széles körű összefogásban valósul meg: mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, a Vöröskereszt és a Magyar Biztosítók Szövetsége vesz részt a szervezésben.

Az elmúlt hét évben 75 ezer diák vett részt a rendezvénysorozaton, valamint 3,6 millióan tekintették meg az ezzel kapcsolatos videókat a legnagyobb videómegosztó portálon

– közölte az államtitkár. Hozzátette: nagyon fontos az iskolákban is a biztonságra való nevelés, ezért a gyermekek életkorának megfelelő ismeretek a biztonságos közlekedésről a Nemzeti alaptantervben is szerepelnek.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke az eseményen úgy fogalmazott:

– Magyarországon évente 14-15 ezer személyi sérüléses baleset történik, amelyekben 1000–1500 gyermek sérül meg sokszor amiatt, hogy nem megfelelő gyermekülésbe ültetik őket, a szülők túllépik a megengedett sebességet, és saját magukat sem kötik be, így rossz példát is mutatnak.

– Ezért tartják ezen a héten a Safety Dayst is, amelynek részeként szerdán épp a passzív biztonsági eszközök, azaz a biztonsági öv és a gyerekülés használatát fogják kiemelten ellenőrizni – ismertette Óberling József. Hozzátette, a Biztonság hete rendezvényeinek célja az is, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is tanítsák.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a 2017-ben indult rendezvényhez mostanra több mint húsz társadalmi szervezet kapcsolódott, és a Biztonság hete határokon túlnyúló kezdeményezéssé vált, mert Ausztriában, Szlovéniában és Bulgáriában is tartanak a magyarhoz hasonló rendezvényt, amelyen játékos stílusban próbálják megszólítani a gyerekeket.

Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese azt mondta, hogy az elmúlt öt évben az intézményük is támogatja a rendezvényt, amely országszerte több helyszínen is megvalósul, és amelynek idei kiemelt témája a gyalogos átkelőhelyek használata. Felhívta rá figyelmet, hogy 

a legtöbb baleset tudatos magatartással, kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A rektorhelyettes úgy fogalmazott, „a campuson több mint kétezer egyenruhás tanul, így ennél biztonságosabb helyszínt nem is választhattak volna a szervezők”, ráadásul nemsokára elkezdődik egy új beruházás is, a Természettudományi Múzeum melletti területen építenek majd fel a katasztrófavédelem számára egy speciális kiképzőközpontot.

Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos tűzoltósági főfelügyelője arról beszélt, hogy Magyarországon évente körülbelül hétezer lakástűz keletkezik, ezért a szervezet a tüzek megelőzésére helyezi a hangsúlyt a rendezvényen.

Fotó: Rétvári Bence, Christián László és Fülep Zoltán a Biztonság Hete központi rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.