időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Hat középiskolában kezdődik a honvédelem tantárgy próbaoktatása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.01. 10:08 2023.09.01. 10:56
Hat középiskolában kezdődik a honvédelem tantárgy próbaoktatása

Szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter kifejtette: a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével kiválasztott intézményekben kezdődő kötelező képzés 

lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az országban hat intézményben a 9. és a 11. évfolyamban kezdődik meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása. A szakképzési és a köznevelési intézményekben heti egy tanórában induló kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok általános ismereteik mellett egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről.

A hét témakörre bontott képzés során a diákok olyan hasznos tudás birtokába juthatnak, mint az elsősegélynyújtás, a térkép- és tereptani ismeretek, a lőelmélet, valamint hazánk kiemelkedő katonai múltjával is megismerkedhetnek

– tette hozzá a tárcavezető. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: az évi 36 órás tananyag összeállításánál fontos szempont volt, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek. Alapos felkészítést követően az oktatók pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani képzése megtörtént, így szeptember 1-jétől a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben.

Az érintett iskolák már megkapták az újonnan szerkesztett tankönyveket is.

A tárca mindig jelentős szerepet vállalt a hazafias és a honvédelmi nevelés támogatásában, a honvédelem tantárgy pedig kulcseleme annak, hogy a felnövekvő generáció tagjai tisztában legyenek a hazaszeretet fogalmával és annak fontosságával – hangsúlyozta a miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.