Tanulságos videót adott ki a Magyar Közút: így kerülhetjük el a kamionokkal való ütközést

A nehézgépjárművek holtterét a személygépkocsival közlekedőknek sem érdemes figyelmen kívül hagyni, ezt mutatta be a Magyar Közút.

2023. 09. 06. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkon keresztül jelentős mennyiségű nehézgépjármű halad át és a belföldi kamionos forgalom is számottevő, ezért mutatják be néhány példán, hogy miért fontos személyautósként, motorosként, de akár kerékpárosként és gyalogosként is egy kicsit a kamionosok szemszögével is foglalkozni – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Mint írták, egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen észlelhetetlen a sofőrök számára. Ezeken a területeken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő.  

Vannak olyan területek, amelyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat, akadhat azonban olyan rész is, amelyre semmilyen rálátása nincs. Ezt nevezzük abszolút holttérnek. 

A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni, így például egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről, és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret.

Az elmúlt időszakban két olyan esetet is rögzítettek a forgalomfigyelő kamerák, amelyek segítségével a probléma valós helyzeteken keresztül szemléltethető, és ahol nem történtek személyi sérülések. Azt tanácsolják a közlekedőknek, keressenek az interneten a „kamionos holttér” kifejezésre, mert számos hasznos videós és képi anyag mutatja be, hogy a kamionosok mit láthatnak és mit nem a vezetőfülkéből. Vezetésnél, előzésnél, sávváltásnál vagy az úttesten való áthaladásnál ezekkel érdemes számolni, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek miatt bekövetkező balesetek – írták.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.