Magyar orvosi csoda egy törökországi barlang mélyén

A neves amerikai barlangász múlt szombaton lett rosszul.

2023. 09. 10. 20:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy kilométer mélyen, magyar orvos operálta meg a bajba került amerikai barlangászt Törökországban. Elismerésem a kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozás sikerességéért! – írta Facebook-oldalán Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet elnöke, korábbi miniszter.

A Híradó.hu portál írta meg, hogy videóüzenetben jelentkezett a csaknem ezerméteres mélységből az a neves barlangász, aki a dél-törökországi Morca-barlang mélyén lett rosszul, múlt szombaton. Mark Dickey megköszönte a földfelszínről kapott segítséget. – A török ​​​​kormány gyors reagálása és a szükséges orvosi felszerelések beszerzése megmentette az életemet – mondta. Mark Dickey egy nemzetközi expedíció tagjaként végzett kutatómunkát több mint ezerméteres mélységben, amikor gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Olyan állapotban volt, hogy a mélyben kellett neki segíteni. Megmentésére egy nemzetközi akció indult, amiben török ​​szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek. A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. Gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát.

– Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amelyek  között dolgozni tud

– nyilatkozta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

Az eset előzményeiről ITT olvashatnak: 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.