Pénzbüntetéssel megúszták a Margit hídon kőkereszteket letörő garázdák + videó

Mindent beismertek, megbántak és az okozott károkat is kifizetik a kőkereszteket letörő garázdák.

2023. 09. 06. 17:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzbüntetésre ítélte ma a bíróság a Margit hídon vandálkodó fiatalokat, tudtuk meg a Fővárosi Törvényszéken. Az ittasan garázdálkodó elkövetőket a Fővárosi Főügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

Az egyik kereszt letörésének pillanata. Forrás: Ügyészség

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság ma elsőfokon, ám jogerős ítéletet hirdetett annak a két fiatal felnőttnek a büntetőügyében, akiket az ügyészség műemlék megrongálásával elkövetett kisebb kárt okozó rongálás bűntettével vádolt. 

 

Az ítélet szerint az ittas állapotban lévő vádlottak augusztus 24-én éjjel egy belvárosi szórakozóhelyre tartva a Margit hídon haladtak, ahol az I. rendű vádlott négy pillére felmászott, és az azokon lévő kőkereszteket letörte. A szórakozóhelyet elhagyva éjjel a terheltek ismét a Margit hídon haladtak át, ahol immár mindketten további kőkereszteket törtek le. 

A rongálással az I. rendű vádlott 360 680 forint, míg a II. rendű 72 136 forint kárt okozott. 

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két fiatal férfi a váddal egyezően elismerte bűnösségét, megbánta a tettét, és az okozott kárt meg akarja téríteni. A bíróság a beismerő nyilatkozatok és az egyéb bizonyítékok alapján az eljárást lefolytatta, majd a perbeszédeket követően ítéletet is hirdetett az ügyben. 

Az ügyészi indítvánnyal egyezően műemlék megrongálásával elkövetett kisebb kárt okozó rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit, akik közül az I. rendűt háromszázezer forint, míg a II. rendűt 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terheltek büntetlen előéletét, beismerő vallomását, megbánó magatartását, valamint azt, hogy együttműködtek a hatóságokkal. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe az elkövetéskori erősen ittas állapotukat. 

A bíróság fokozottan értékelte azt, hogy a terheltek a cselekményüket kiemelten védett műemléken követték el. 

Mindezekre, valamint arra tekintettel, hogy a két férfi a tettét megbánta, a kárt meg kívánják téríteni, továbbá mindketten tanulók és jövedelemmel is rendelkeznek, a bíróság úgy ítélte meg, hogy a pénzbüntetés kiszabása mindkettejük esetében szükséges és elégséges mértékű speciális prevenciót jelent. 

A fellebbezésre jogosultak az ítéletet tudomásul vették, így az a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.

Borítókép: Az egyik kőkeresztet töri le az egyik garázda (Forrás: Ügyészség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.