időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Potápi Árpád János: A magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.23. 19:49 2023.09.23. 20:13
Potápi Árpád János: A magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha

Az anyanyelvi oktatásnak megtartóereje van, s ezért a magyar kormány évek óta azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermeknek elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagycétényben szombaton.

Az államtitkár erről a zoboralji településen újonnan felállított székely kapu avatásán beszélt, ahol szólt a magyar kormány nemzetpolitikájának már látható hozadékairól, illetve arról is, hogy a jövő heti szlovákiai parlamenti választásoknak milyen fontos tétjük van a felvidéki magyarság számára.  

A politikus nagy örömnek nevezte, hogy a Kárpát-medence legészakabbra lévő magyar nyelvszigetén, egy szórványvidéken kerülhet sor egy ilyen jelkép átadására, amely a magyarságot és a megmaradást jelképezi, ugyanakkor kiváló megnyilvánulása a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásának is. 

Az újonnan felállított székely kapu az avatása napján a felvidéki Nagycétényben Fotó: Bodnár Boglárka

Rámutatott: nem véletlen, hogy a helyi Manócska óvoda bejáratát díszítő székely kapura a „Kincsünk a magyar gyermek” felirat került, hiszen a három éve átadott intézmény megléte során a közösség megmaradásának és összetartozásának jelképévé vált a zoboralji magyarság számára. 

A 2020-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően megnyitott óvodában a kezdeti 14 fős létszám mostanra 39 főre emelkedett, ami azt mutatja, hogy Zoboralján egy hiánypótló intézményt sikerült létrehozni, ami az egyik legnagyobb sikere a régióban a helyi magyarság önazonosságának megőrzése terén végzett munkának. 

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: 

a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartóereje van, s ezért is dolgozik évek óta annak érdekében, hogy minden magyarnak elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást, s így értéket és lehetőséget is teremt a jövő magyar nemzedékének magyarságuk megélésére és nemzeti kultúrájuk továbbörökítésére. 

„Az elmúlt 13 év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha” – szögezte le Potápi Árpád János. 

A közelgő szlovákiai előre hozott parlamenti választás kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott: 

elérkezett az ideje, hogy a felvidéki magyarság megmutassa a nemzeti összetartozás valóságát, mivel a választás tétje nem kevesebb mint, hogy lesz e képviselete a magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban, lesz e olyan párt a parlamentben, amely biztosítja a felvidéki magyarság megmaradását.

„Egy 8 és fél százalékos közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy bejuttasson egy magyar pártot a pozsonyi törvényhozásba. Mindehhez csupán összefogására van szükség” – húzta alá Potápi Árpád János.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.