időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Tíz katonát exhumáltak Fejér vármegyében

Magyar Nemzet
Forrás: Fejér vármegyei hírportál
2023.09.19. 21:52 2023.09.19. 22:00
Tíz katonát exhumáltak Fejér vármegyében

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak az alsószentiváni temetőben – adta hírül a Fejér vármegyei hírportál.

A feltáráson tíz ismeretlen magyar katona maradványát emelték ki a földből. Földi maradványaikat elszállították, kísérletet tesznek a személyi azonosításukra, majd ismét eltemetik. 

A munkát a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság hadisírgondozó szakemberei végezték. 

Fotó: Magyar hadisírgondozás/Facebook

A Magyar hadisírgondozás közösségi oldala szerint a harcok után, a település határában elesett tíz magyar katonát és német bajtársukat a civil lakosság temette el egy közös sírba. 1996-ban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) feltárást végzett a helyszínen, melyben tíz magyar és egy német katonát exhumáltak. 

A település akkori vezetésének kérésére a magyar katonák földi maradványait visszahelyezték a megnyitott sírba, míg a német katonát elszállították a Budaörsi Német–Magyar Katonatemetőbe. A sírhelyet csupán két rozsdás vaskereszt jelezte, és igen elhanyagolt állapotban volt, ezért vált indolkoltá a feltárása.

A hősi halált halt magyar honvédek katonai tiszteletadással egybekötött újratemetésére várhatóan Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es katonai parcellájában kerül sor.

Borítókép: Exhumálás az alsószentiváni temetőben (Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.