Tíz katonát exhumáltak Fejér vármegyében

Földi maradványaikat elszállították, kísérletet tesznek a személyi azonosításukra.

Forrás: Fejér vármegyei hírportál2023. 09. 19. 21:52
Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak az alsószentiváni temetőben – adta hírül a Fejér vármegyei hírportál.

A feltáráson tíz ismeretlen magyar katona maradványát emelték ki a földből. Földi maradványaikat elszállították, kísérletet tesznek a személyi azonosításukra, majd ismét eltemetik. 

A munkát a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság hadisírgondozó szakemberei végezték. 

Fotó: Magyar hadisírgondozás/Facebook

A Magyar hadisírgondozás közösségi oldala szerint a harcok után, a település határában elesett tíz magyar katonát és német bajtársukat a civil lakosság temette el egy közös sírba. 1996-ban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) feltárást végzett a helyszínen, melyben tíz magyar és egy német katonát exhumáltak. 

A település akkori vezetésének kérésére a magyar katonák földi maradványait visszahelyezték a megnyitott sírba, míg a német katonát elszállították a Budaörsi Német–Magyar Katonatemetőbe. A sírhelyet csupán két rozsdás vaskereszt jelezte, és igen elhanyagolt állapotban volt, ezért vált indolkoltá a feltárása.

A hősi halált halt magyar honvédek katonai tiszteletadással egybekötött újratemetésére várhatóan Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es katonai parcellájában kerül sor.

Borítókép: Exhumálás az alsószentiváni temetőben (Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.