Hősi halott magyar katonákat exhumáltak a mogyoródi temetőben

A II. világháborúban hősi halált halt tizenhat magyar katona maradványait találták meg Mogyoródon hadisírgondozók.

Forrás: Magyar hadisírgondozás2023. 09. 04. 10:34
Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Mogyoródon, adták hírül a hadisírgondozók a Facebook-oldalukon.

Mogyoród nagyközség (Pest vármegye) egykori katolikus temetőjében végeztek feltárást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai, amely során hősi halált halt 16 magyar katonát sikerült exhumálniuk.

Exhumálják az egyik hősi halott katona maradványait. Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook

Mogyoród egykori katolikus, ma már a helyi önkormányzat kezelésben lévő köztemetőjében a második világháború idején több hősi halált halt magyar katonát temettek el. Pontos számuk és eltemetési körülményeik nem ismertek, az ezzel kapcsolatos források ellentmondásosak. A település 1948-ban készült jelentésében három különböző nemzetiségű (magyar, német, orosz) tömegsírról írnak a Hősök ligetében. A sírjelek elhelyezkedésből napjainkban is létezik egy hármas elosztás, amely már egy 1963-ban készült légi fotón is megfigyelhető. A település kéziratos története szerint a helyi plébános a harcok befejezése után összegyűjtötte az elesett magyar katonákat a település határából és ő alakította ki végső nyughelyüket. 

 

A katolikus halotti anyakönyvben több oldalon foglalkoznak az itt eltemetett magyar katonákkal, összesen 30 fő adatait sorolják fel. A felsorolt hősi halottak közül többen is szerepelnek az Igazgatóság adatbázisaiban, eltemetési helyként gyakran Mogyoródot jelölve. 

A hadisírgondozók korábban, 2022. június 5-én a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetséggel együttműködésben végeztek kisebb kutatást, ekkor derült ki, hogy az egyik kereszt alatt senki sem nyugszik, míg a másik két kereszt egy-egy magyar katonát rejt. Az Igazgatóság munkatársai 2022 októberében folytatták a munkát, ekkor az első blokkban nyugvó hat katonát sikerült exhumálniuk. A munkálatok során bizonyosságot nyert, hogy a Hősök ligetében nyugvók pontos számának megállapításához a parcella teljes feltárása szükséges.

A hadigondozók augusztus 15. és 17. között végezték el az azonosító feltárás utolsó szakaszát Mogyoródon. 

Az exhumált magyar katonákat újratemették. Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook

Az első napon Mezőfi Imre honvéd és Sleisz György határőr nyughelye közti terület („hármas blokk”) feltárása történt meg, ahol 

kis távolságra egymástól öt magyar katona földi maradványát sikerült megtalálni. Feltételezhetően elsődleges eltemetési helyükön nyugodtak a honvédok. Személyi azonosításra alkalmas melléklet nem került elő. 

A második napon a „kettes blokknak” nevezett rész és Sleisz György határőr sírhelye közti rész került feltárásra, amiről a 2022. őszi feltárásnak köszönhetően már tudták a szakemberek, hogy ott magyar katonák nyugszanak, de pontos számuk és elhelyezkedésük nem volt ismert. 

Ezen a részen három magyar tömegsír került feltárásra, az itt nyugvó katonákat valószínűleg a harcok után temették ide a civilek külső területekről. Az első tömegsírban öt magyar katona földi maradványai kerültek elő. A második tömegsírban négy, míg a harmadikban két magyar katona nyugodott. 

Az exhumált tizenhat magyar katona földi maradványainak újratemetése a helyszínen megtörtént. 

Újratemették a megtalált, 16 magyar hősi halott katonát. Forrás: Magyar hadisírgondozás/Facebook

Az azonosító feltárásnak köszönhető új információk birtokában, az újratemetéssel szükségessé vált új sírhelytáblák elkészítését, a keresztek újrafestését és a letört műkő rohamsisak visszaragasztását a Magyar Katonasírokért Alapítvány fogja elvégezni a közeljövőben.

Borítókép: Exhumálás a mogyoródi temetőben (Forrás: Magyar hadisírgondozók/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.