Hősi halált halt magyar katonákat exhumáltak Nádasdladányban

Három, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Fejér vármegyei Nádasdladány településen – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 11. 7:33
null
Budapest, 2022. november 2. Résztvevõk a Honvédelmi Minisztérium (HM) hazánkban eltemetett magyar katonák emlékére tartott kegyeleti gyertyagyújtásán Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es hõsi parcellájánál halottak napján, 2022. november 2-án. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, a település katolikus temetőjében a második világháború hadműveletei alatt és után több hősi halált halt magyar katonát is eltemettek. Az elmúlt évtizedek viharait csak Koronczai János honvéd síremléke vészelte át, amelynek környezetében a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett feltárást, saját katonáikat keresve. 

A munka során jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg, amiről tájékoztatták a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságot.

Az igazgatóság munkatársai február 28-án végeztek feltárást Nádasdladányban. Az első maradvány mintegy 1,2 méteres mélységből került elő. A sírban a maradványok mellett megtalálták a 36M azonossági jegytokot, ami ugyan sérült volt, mégis elég információt tartalmazott az azonosításhoz. A szakemberek Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

Marton József tartalékos honvéd mellett újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, akinél szintén megtalálható volt azonossági jegytokja. Bár a jegytok az előzőnél sokkal rosszabb állapotban volt, segítségével Koronczai János honvédként azonosították a szakemberek a maradványokat.

Előkerült egy harmadik magyar katona földi maradványa is, a korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva. A katona mellől előkerült egy Magyar Bronz Vitézségi Érme, amely alapján a későbbiekben nagy eséllyel megállapítható lesz a személyazonossága – írták.

Az exhumált három magyar katona földi maradványait Budapestre szállították. 

A magyar katonákat Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.

Nádasdladány a Balaton–Velencei-tó–Budapest vonalon fekszik, ahol a második világháború alatt jelentős összecsapások voltak. A szovjet csapatok Sztálin határozott utasítására 1944. október 29-én indítottak támadást Budapest elfoglalására, amelynek részeként a 2. Ukrán Front alakulatai december elején Ercsi térségében keltek át a Dunán, majd nyugat és észak, a főváros felé fordultak. Néhány héttel később, amikor karácsonyra befejeződött Budapest bekerítése, és megkezdődött a főváros ostroma, a front valahol éppen Nádasdladány térségében húzódott, majd ezek a területek többször gazdát cseréltek.

A térséget érintette a Budapest felmentésére irányuló, a németek által indított Konrad III-as hadművelet, amely során végül 25 kilométerre közelítették meg a magyar fővárost. A január 27-én indult szovjet ellentámadás azonban olyan erőteljes volt, hogy a németek csapatokat lényegében a kiindulópontra szorították vissza, így a harcok ismét Nádasdladány térségében folytak.

A 1945 márciusában zajló, szintén a németek által indított Tavaszi Ébredés hadművelet ugyancsak érintette a Balaton és a Velencei-tó közötti területeket, majd az offenzíva összeomlása után a szovjet alakulatok ismét nyugatra szorították a védőket.

Borítókép: A Fiumei úti sírkert 52-es hősi parcellája (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.