A DK a bolondját járatja Karácsonnyal

Úgy tűnik, Karácsony Gergely politikai pályafutása, főpolgármesteri újrázása Gyurcsány Ferenctől és a DK-tól függ. Ezt erősítette meg Dobrev Klára is, aki a Partizán című műsorban, kilenc hónappal az önkormányzati választások előtt sem adott egyértelmű választ arra, támogatják-e Karácsonyt.

2023. 10. 05. 5:09
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs egyértelmű döntés arról, hogy a DK beáll-e Karácsony Gergely mögé a jövő évi önkormányzati választáson. Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának miniszterelnöke ugyanis minden erre vonatkozó kérdést kikerült a Partizán című műsorban. Gulyás Márton a beszélgetésben többször is rákérdezett, került-e már pecsét a Karácsonnyal való együttműködésre, tárgyal-e a DK mással is Karácsony Gergellyel szemben. Dobrev azonban – férje, Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan – csak lebegtette a mostani főpolgármester támogatását.

Akkor kell véglegesen pecsétet tenni Karácsony Gergely mellé, ha mindenben megállapodtunk

 – mondta Dobrev Klára, és hozzátette: nemcsak Karácsonnyal tárgyalnak, hanem gyakorlatilag mindenkivel.

A DK tehát szemlátomást továbbra is úgy játszik Karácsony Gergellyel, mint macska az egérrel. Emlékezetes, a DK elnöke tavaly szeptemberben a Partizán című műsorban közölte: „nem alapértelmezett”, hogy támogatják Karácsonyt a választásokon. Arra a kérdésre, hogy ez miért van, Gyurcsány azt mondta: „amit neked mondanék, az neki nem lenne jó. Ha neki nem jó, az nem jó az ellenzéknek.”

Karácsony Gergely egy meglehetősen kicsike pártnak a volt elnöke. Olyan kicsike párté, aminek nem lesz meghatározó többsége a következő fővárosi közgyűlésben

– tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki legutóbb márciusban, a Spirit FM-ben is tovább lebegtette Karácsony támogatását.

Ott azt közölte, továbbra is az az alapdilemma, hogy állítsanak-e kihívót Karácsonnyal szemben. Gyurcsány ezután úgy fogalmazott, hogy

itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost. Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt, de nem teljesíti a feladatát.

Bár a főpolgármester ezt követően úgy döntött, beperli a kormányt a szolidaritási adó miatt, továbbra sem sikerült kivívnia a Gyurcsány-párt támogatását. Pedig pár nap elteltével Karácsony Gergely be is jelentette, hogy bekeményít, ismét csődöt vizionált Budapesten, és közölte: „beszünteti a kormány finanszírozását”. Ez azt jelenti, hogy nem fizet több szolidaritási adót.

Meg is dicsérte a DK Karácsonyt, Kálmán Olga azt mondta, „ha a budapesti főpolgármester így dönt, akkor azt nem tudjuk máshogy értékelni, mint hogy helyes cselekedet volt”.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke június végén azt állította a Népszavának adott interjúban, hogy a demokratikus ellenzéki egység felállt Karácsony Gergely mögött, amit nemsokára hivatalosan is bejelentenek, ám ez azóta is várat magára. A Magyar Nemzet a baloldal belső ügyeire rálátó forrásai már akkor cáfolták Tordai állítását, azt legalábbis mindenképpen, hogy Karácsony elképzelései szerint sorakozna fel mögötte a baloldal.

– A Demokratikus Koalíció, a Momentum és az MSZP semmilyen körülmények között nem mond le arról, hogy pártként jelenjenek meg a választáson. Ilyet legfeljebb a Párbeszéd akarhat

– közölték egybehangzóan lapunk forrásai. Sőt szerintük az sem dőlt el még véglegesen, hogy Gyurcsány Ferencék egyáltalán beállnak-e Karácsony Gergely mögé. „Tény, hogy egy rossz választással könnyen nevetségessé lehet válni, de ha a DK talál alkalmas jelöltet, azt ráindítják Karácsonyra” – magyarázták. A baloldali körökben úgy vélik,

ha végül Gyurcsány Ferencék mégis támogatják Karácsony Gergelyt, annak ára lesz,

mégpedig az, hogy a jelenlegi kormánypárti vezetésű kerületekben aránytalanul sok DK-s jelöltet akarnak majd állítani.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.