A Kossuth téri sortűz áldozataira emlékeztek

Megemlékeztek az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatairól Budapesten. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, beszédet mondott Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke. A Kossuth Lajos téren, az 1956-os emlékhelyen megtartott megemlékezésen több ’56-os szervezet is képviseltette magát.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 16:26
KÖVÉR László; SÖMJÉNI László Géza
Budapest, 2023. október 25. Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke (középen, j-b) az 1956. október 25-i Kossuth téri sortûz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2023. október 25-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vérengzés konkrét felelőseit azóta sem sikerült megnevezni, azonban az biztos, hogy az Államvédelmi Hatósághoz (ÁVH), illetve az azzal együttműködő szovjet fegyveres erőkhöz köthetők – jelentette ki az 1956-os Kossuth téri sortűz megemlékezésén Sömjéni László Géza.

KÖVÉR László; SÖMJÉNI László Géza; SZILI Katalin; LOMNICI Zoltán
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke felidézte az 1956. október 25-én történteket, egyebek mellett azt, hogy a békésen gyülekező emberek eleinte még beszélgettek, barátkoztak a helyszínen megjelenő szovjet harckocsik katonáival, és nem volt jele annak, hogy bárki a tömegbe lövetne. Hozzáfűzte:

azt sem tudni, hogy pontosan hány áldozata volt a sortűznek, a hivatalos adatok nyolcvannyolc halottat és körülbelül kétszáz sebesültet említenek.

Sömjéni László Géza emlékeztetett arra, hogy országszerte hatvankét helyen lőttek a tömegbe a forradalom október 23-i kitörése után, annak leverése közben.

SÖMJÉNI László Géza
Fotó: MTI/Soós Lajos

Azokon a helyeken, ahol magyar honvédtisztek vezették a katonákat, egyetlen helyen sem volt halálos áldozat, mert csak figyelmeztető lövések dördültek el, ahol azonban az ÁVH is beavatkozott, ott minden esetben voltak halottak – hívta fel a figyelmet.

Az október 25-i vérengzés áldozatai előtt tisztelegve, a történtek 67. évfordulóján az ’56-os szervezetek koszorút helyeztek el az emlékhelyen.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sömjéni László Géza (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.