Elkapta a koronavírust? Mutatjuk, hány napig kell otthon maradni

Kiderült, az oltási státus nem befolyásolja a fertőzőképesség idejét.

2023. 10. 25. 11:14
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödik napra a gyermekek többsége már nem fertőz, ugyanakkor egy felmérésben részt vevők közel húsz százaléka még az ötödik napon is, csaknem négy százalékuk pedig még a tizedik napon is fertőző volt – derült ki egy amerikai kutatásból, amelynek részleteiről a JAMA Pediatrics folyóiratban írtak.

Mint fogalmaztak, a kutatás azért jött létre, mert a koronavírus, így a karantén időszaka jelentősen akadályozza az oktatás menetét, miközben nincsenek arra vonatkozóan pontos adatok, hány napig is fertőz egy gyermek. A vizsgálat során tíz nap alatt összesen 76 olyan 7–18 év közötti gyermektől és serdülőtől származó orrtamponmintát elemeztek, akiknek a Covid–19-tesztje pozitív, és a vírus omikron variánsát kapták el.

A kutatásban részt vevők több mint fele, 68,4 százaléka volt beoltva, ám kiderült, a gyermek oltási státusa nem befolyásolja, hány napig fertőznek a fiatalok.

– Az oltott fiatalok körében a fertőzőképesség időtartama hasonló azokéhoz, akik emlékeztető oltást kaptak és akik nem voltak beoltva – részletezték, hozzátéve, hogy az eredményeket torzíthatja a kis mintavétel, ugyanakkor a jelenlegi irányelvek megfelelők lehetnek, amelyek a pozitív teszt után öt napig tartó izolálást írnak elő.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.