Három vármegyében indult el vasárnaptól az új ügyeleti rendszer

Rendben elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer az október 1-jén csatlakozott Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyében, egy nap alatt 388 beteget láttak el – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője.

Forrás: MTI2023. 10. 02. 21:34
null
Budapest, 2023. június 21. Új mentõautók átadásukon az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában 2023. június 21-én. Újabb 19 mentõautó állt szolgálatba, ami a 33 jármûbõl álló beszerzés második ütemét jelenti, és így az új jármûvekkel öt év alá csökken a mentõautók átlagéletkora. A 33 új mentõautóból álló beszerzést mintegy 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósítja meg az OMSZ. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnaptól Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegye is csatlakozott az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez – mondta Győrfi Pál. Tájékoztatása szerint

az első napon az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók a három vármegyében 22 ügyeleti telephelyen 388 betegnek nyújtottak megfelelő segítséget.

A betegek zöme enyhe panaszokkal, tünetekkel jelentkezett, így az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek öt százalékánál volt szükség. A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az ellátottak 26 százaléka 18 év alatti volt – ismertette.

Győrfi Pál kitért arra is, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszerhez eddig csatlakozott tizenkét vármegyében február 1-je óta több mint 144 ezer beteg kapott segítséget.

A kórképek súlyosságát értékelő, 0 és 7 közötti NACA szakmai skálán (0 a legenyhébb, 4-től súlyos) az ügyeletben ellátott betegek 99 százaléka 0-1-2-3 fokozatba került, vagyis enyhe panaszok, tünetek miatt kértek segítséget – tette hozzá.

A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak

 – fogalmazott. A kommunikációs vezető jelezte: az ügyeleti rendszer kiterjesztése novemberben folytatódik, annak érdekében hogy 

a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer működjön.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.