Jól működik az új ügyeleti rendszer, további egészségügyi funkciókkal bővítik az eeszt-t

Nincs sorban állás, nincs tumultus, egy orvosnál átlagosan óránként csak egy beteg jelenik meg − tájékoztatott Rétvári Bence.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 14:11
KOVÁCS Ildikó
Hódmezõvásárhely, 2021. május 18. Kovács Ildikó háziorvos rendelõjében az oltásról tájékoztat egy nõt, mielõtt beoltják az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Hhódmezõvásárhelyen 2021. május 18-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új ügyeleti rendszer jól működik: átláthatóbb, a betegeknek kényelmesebb, és az orvosoknak a korábbiakhoz képest magasabb óradíjjal járó, kisebb, vállalható terhelést jelent − hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ügyeleti rendszer átalakításának tapasztalatairól beszámolva a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. Rétvári Bence kiemelte: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megpróbált az új ügyeleti rendszer körül feszültséget gerjeszteni, próbálta az orvosokat minden eszközzel, akár etikai eljárással is fenyegetve távolt tartani attól az ügyelettől, amelyet hagyományosan mindig is adtak. A rendszert igyekeztek támadni politikai oldalról, továbbá megkérdőjelezték, elegendő-e az a háromszáz helyszín, ahol az ügyelet megvalósul. Rétvári Bence szerint 

minden adat azt mutatja, hogy az ügyeletben egy orvosnál átlagosan óránként egy beteg jelenik meg, tehát a háromszáz helyszín elegendőnek bizonyul. Jelezte azt is, hogy az új ügyeleti rendszerben az orvosoknak nem kell a betegek hívásaival foglalkozniuk, hiszen azok egy központi számra érkeznek, és nincs sorban állás, nincs tumultus. 

Az új rendszer a betegeknek is kényelmesebb, hiszen csak egy − a 1830-as − központi telefonszámot kell hívniuk − mutatott rá. 

Bővül az eeszt

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (eeszt) mobilapplikációjának átalakításáról szólva az államtitkár elmondta: a koronavírus oltási igazolványa digitális változatának applikációját több mint 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra, és ezt új egészségügyi funkciókkal bővítik. 

Első lépésként már ellenőrizhetők a felírt, felhőben lévő e-receptek. Mint mondta, a gyógyszer elnevezése mellett a felíró orvos neve, az adagolás, a kiszerelés, valamint a receptek érvényességi ideje is látható. Ezt szűk egy hete vezették be, és már 25 ezren kipróbálták. A következő lépésként pedig a mobiltelefonos alkalmazásban a leletekkel bővülhetnek majd az elérhető adatok 

− ismertette az államtitkár.

Konszenzust élvez a gyermekvédelem ügye

Rétvári Bencét kérdezték az egy évvel ezelőtti gyermekvédelmi népszavazást követő vitáról is, válaszában kiemelte, hogy 3,6 millió ember szavazott egy irányba. Szavai szerint soha Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt olyan téma, amely akkora konszenzust élvezett volna, mint a gyermekvédelemnek az ügye. 

Ez pártokon felül álló ügy, a magyar szülők meg akarják védeni a gyermekeiket, és ebben eltökéltebbek, mint bármilyen más kérdésben. Tehát nekünk az a feladatunk, hogy amit létrehoztak a gyermekvédelmi törvényben − a gyerekek védelmét az iskolában, a pedofil-nyilvántartást, a szigorú büntetési tételeket − ezeket tartsuk fenn. Sőt ott, ahol vannak, akik kiskapukat keresnek, még szigorúbban lépjünk fel 

− rögzítette az államtitkár, aki beszélt arról is, hogy őszre készülnek is törvénymódosítással. Mint mondta, a tavalyi népszavazás egy kötelezettséget írt elő. Ez azt jelenti, hogy a gyermekvédelem ügyében nem köthetnek kompromisszumot, ebben eltökéltnek kell lenni.

Borítókép: háziorvosi rendelés Hódmezővásárhelyen (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.