Két éve ütötte el a villamos Karácsony Gergelyt

A főpolgármesterre a mai napig haragudnak a baloldalon, amiért visszalépett Márki-Zay Péter javára a baloldali előválasztáson 2021-ben.

2023. 10. 08. 8:37
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence
Budapest, 2023. június 15. Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyûlési képviselõje, Karácsony Gergely fõpolgármester és Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b-j) a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma két éve lépett vissza a baloldali előválasztástól Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, és állt be Márki-Zay Péter mögé, amivel Hódmezővásárhely polgármestere legyőzte az előválasztáson Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét.

Karácsony visszalépésének pillanatai
Karácsony visszalépésének pillanatai. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Némi mérlegelés után, de jó szívvel jelentem be önöknek, hogy a miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem, és a támogatóimat arra kérem, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák – közölte a visszalépés után a főpolgármester 2021. október 8-án. Tette mindezt annak ellenére, hogy korábban még úgy fogalmazott: csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos.

– Dobrev Klára vezetésével nem tudunk hárommillió embert megszólítani ezzel a programmal – jelentette ki Márki-Zay Péter, aki ezek után a jobboldaliságát bizonygatta, majd arról beszélt, hogy Orbán Viktornak nem lesz ellene esélye a jövő évi voksoláson, amennyiben ő nyer a baloldal háziversenyében. Emlékezetes, hogy Márki-Zay véleménye téves volt, miután a 2022-es országgyűlési választásokon a kormánypártok fölényes győzelmet arattak, míg a hatpárti baloldali koalíció csúfosan leszerepelt.

„Elmarad”

– írta a miniszterelnök Karácsony Gergely plakátjára a főpolgármester visszalépése után megosztott képen. Karácsony az előválasztás során az egész kampányát arra építette, hogy egyedül neki lenne esélye a kormányfő ellen.

Megjegyzendő, hogy a baloldalon a visszalépés miatt alaposan megharagudtak Karácsonyra. Nemrég egy interjúban Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy dühös a főpolgármesterre a visszalépésért. Az LMP-s Ungár Péter például többször is komoly hibának nevezte a főpolgármester döntését. Czeglédy Csaba, a DK politikusa szerint Karácsony Gergely elárulta az ellenzéki közösséget azzal, hogy visszalépett.

Míg Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egy tavaly januári találkozón a beszámolók szerint úgy fogalmazott Márki-Zay kapcsán, hogy

B…szd meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!

A baloldali politikum azóta is előszeretettel magyarázza Márki-Zay színre lépésével a tavalyi csúfos kudarcát. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely azóta sem elég óvatos a villamosok közelében (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.