Stabilizálódik a Fidesz támogatottsága, kevés párt jutna be a parlamentbe

Az IDEA Intézet felmérése szerint Jakab Péter pártja már erősebb, mint a Jobbik, de ez is kevés lenne az Országgyűlésbe jutáshoz.

Forrás: Népszava2023. 10. 20. 17:14
null
20230925 Budapest Parlament Országgyűlés őszi ülésszaka Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet MN A képen: parlamenti patkó totál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is magabiztosan vezetnek a kormánypártok, a visszaesés nem folytatódott, a párt szavazóbázisa stabilizálódott – derül ki az IDEA Intézet szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából, adta hírül a Népszava.

A hírportál beszámolója szerint az említett időszakban – csakúgy, mint a korábbi, szeptemberi adatfelvételnél – a 18 éven felüli, szavazati joggal rendelkező állampolgárok 27 százaléka szavazna a Fidesz−KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás. Hasonló a helyzet a biztos szavazó pártot választóknál, az előző hónappal megegyező módon e szűk, de aktív szavazói réteg 45 százaléka választaná a kormányzó erőt.

Tehát a Fidesznek sikerült stabilizálni a támogatottságát, a nyár végén tapasztalt minimális mértékű visszaesés sem folytatódott. 

A preferenciájukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest.

A második legerősebb párt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, amelyre a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. 

A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az ötszázalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék). A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az ötszázalékos támogatottsága.

A Jakab Péter vezette Nép Pártján Mozgalom a teljes népességben azonos választottsággal rendelkezik a Jobbik Magyarország Mozgaloméval, de a biztos szavazó pártot választók körében még meg is előzi a pártot. Míg a Jobbiknak egy, A Nép Pártjának két százalékot mért a vizsgálat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.