Tizenöt éven belül minden nagy otthont megszüntetne a kormány + fotók

Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot kedden Békéscsabán. A projekt részeként hat családi házban biztosítanak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget 40 fogyatékkal élő és pszichiátriai beteg számára.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 22:54
CSIZI PÉTER

Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot Békéscsabán (Fotó:MTI/Rosta Tibor)
Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot Békéscsabán (Fotó:MTI/Rosta Tibor) Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a házszenteléssel egybekötött átadó ünnepségen elmondta, csaknem egy évtizede tűzték ki célul, hogy 2036-ra szűnjön meg minden olyan intézmény, ahol 50-nél több fogyatékkal élő és pszichiátriai beteget kezelnek egyszerre. Már több mint 4500 férőhely jött létre, és még idén átadnak 668-at – húzta alá.

CSIZI Péter
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Emlékeztetett, az államszocializmus évtizedeiben a fogyatékkal élők el voltak rejtve a társadalom tagjai elől, tízezrek élték le úgy az életüket, hogy nem vagy csak nagyon ritkán hagyhatták el az intézmény falait.

– A támogatott lakhatás keretében nem mini-intézmények, hanem otthonok jönnek létre, ahol az ellátottak ugyanúgy élhetnek, mint bárki más. Csak kell melléjük egy biztos pont, egy kőszikla, amely segíti őket szükség esetén – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A mezőberényi székhelyű Mécses Szolgáló Közösség Egyesület az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből nyert el csaknem 1,2 milliárd forintot, amelyből hat ingatlant vásároltak meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán –, ahol összesen 40 személynek biztosítanak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget. A Kőszikla Alapszolgáltatási Központ pedig egy 500 négyzetméteres ingatlan a Békési vármegyeszékhelyen, amely 30, fogyatékkal élő személy számára nappali intézményként funkcionál, irodákkal, fejlesztő- és terápiás szobákkal, ahol a pszichiátriai betegek közösségi ellátása is zajlik.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A családtagok számára vendégszobát, közösségi termet, pihenő- és betegszobát is alakítottak ki benne. Jövő héten napelemeket telepítenek rá, és helyeznek ki töltőket is, amelyekkel a két, szintén a projekt keretében megvásárolt, 9 személyes elektromos kisbuszt tudják tölteni – fejtette ki Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Egyesület ügyvezetője.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A támogatott lakhatást biztosító otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-kétfős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett. Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért.

Nyár és ősz folyamán felújították, átalakították, akadálymentesítették az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítettek. A költözés év végén, jövő év elején várható.

Országosan 16 milliárd forintos keretből kezdődött meg a fogyatékkal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása. A pályázaton 35 nyertest hirdettek, 25 közülük civil szervezet.

Borítókép: Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot Békéscsabán (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.