Több száz milliót bukhat Karácsony mintaprojektjén Zugló

Nagy pénzügyi bukásnak ígérkezik Karácsony Gergely mintaház projektje. A bérházba a lakók még mindig nem költözhettek be, a kerület pedig több száz millió forintot veszíthet a beruházáson.

Forrás: Metropol2023. 10. 22. 10:35
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2020. március 4. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. Az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, a zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, amibõl informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliókat bukhat a kerület, a lakók pedig azóta sem költöztek be – írja a Metropol a már évek óta elhúzódó zuglói beruházásról.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Karácsony Gergely zuglói mintaházára a XIV. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottságtól másfél milliárd forintot. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás a több mint négy és fél millió eurós támogatásból egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szól.

A beruházás záró határideje 2022. október 31. volt, de a ház még mindig nincs kész. Ráadásul menet közben nemcsak a határidő módosult, hanem a helyszín is. A Gizella úton épített 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy mindössze 16 lakásos önkormányzati bérházat.

Ugyan a három épületből álló komplexum tervezése meg is valósult, mire 2021-ben eljutottak a közbeszerzés lefolytatásáig, kiderült, hogy még 709 millió forint többletforrás hiányzik.

Támogatom, hogy belevágjunk, de a felelősséget nem akarom magamra vállalni

 – mondta Vida Attila zuglói képviselő tavaly februárban, amikor arról döntött a képviselő-testület, hogy átalakítják Karácsony Gergely mintaház projektjét. Azonban mire eljutottak odáig, hogy kiírják a közbeszerzést immár a meglévő, Mexikói úton álló bérház felújítására, kiderült, hogy ahhoz is szükség van többletköltségre.

Tavaly tavasszal még 160 millió forintot, majd tavaly december elején újabb 364 millió forintot szavaztatott meg Horváth Csaba a projekt befejezéséhez a zuglói költségvetésből. Ez a több mint félmilliárd forint már önmagában is komoly összeg, de idén szeptember végén újabb 300 millió forintot zároltak az önkormányzat számláján a projekt befejezésére.

Tehát ez azt jelenti, hogy bár 2021-ben azt mondták, hogy a már milliókért megterveztetett 25-30 lakásos bérház felépítéséhez szükséges plusz 709 millió forint nem áll rendelkezésre, 2023 őszéig végül beleraktak 824 millió forintot a 16 lakásos bérház felújításába

– mutatott rá a lap, amely emlékeztetett: mind a polgármester, mind Szabó Rebeka alpolgármester több ízben is elmondta, hogy az alternatív megoldásnak köszönhetően nem kell visszafizetniük az EU-tól kapott támogatás összegét, a képviselő-testület pedig ez alapján szavazott.

A polgármester hónapokkal később, egy interjúban ismerte el, hogy vélhetően visszakéri az EU-s donor a korábban adott támogatás jelentős részét.

Hogy ez a visszafizetési kötelezettség már benne van-e az idén zárolt 300 millió forint többletforrásban, egyelőre még nem derült ki. Az Európai Bizottság képviselői október elején Magyarországon jártak, hogy ellenőrizzék a projektet, de akkora nemhogy a lakók nem költöztek még be a házba, de a felújítás sem volt kész. Arról tehát, hogy mikor és mennyi pénzt kell majd Zugló önkormányzatának visszafizetnie, nincs információ.

Ahogy arról sincs, hogy a 2022 decemberében felállított zuglói vizsgálóbizottság, amely arra hivatott, hogy megtalálja a megcsúszott projekt felelőseit, mikor áll elő valamilyen megállapítással.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.