Vérüket adják a bankárok

Negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor a banki véradók hetét. A Jótett Bank programjába idén a Magyar Nemzeti Bank is bekapcsolódott.

2023. 10. 02. 15:40
véradás Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéthetes eseménysorozatként, tizenkét budapesti és két vidéki helyszínen kitelepüléses véradással valósul meg idén a banki véradók hete – közölte a Magyar Bankszövetség. A program a Jótett Bank kezdeményezés egyik hagyományos eseménye. A most negyedik alkalommal meghirdetett programban a banki dolgozók véradással segítik az egészségügyi ellátáshoz szükséges vérkészítmények folyamatos rendelkezésre állását.

A levett több száz egység vérből több ezer életmentő vérkészítmény segíti a betegek gyógyulását.

A banki véradók hete rendezvénysorozathoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és több minisztérium vezetői is csatlakoznak. Nagy István agrárminiszter, aki maga is rendszeres véradó, személyesen köszöntötte a nyitóeseményen a véradókat.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente ötszázezer egység vérre van szükség, ehhez pedig mintegy félmillió önkéntes véradóra.

Naponta 1600–1800 véradó közreműködése tudja a biztonságos vérkészlet fenntartását elősegíteni – mondta a politikus. 

Ezért rendszeres véradóként mindenkit arra ösztönzök, csatlakozzon, segítse mások gyógyulását. Legyen részese annak a közösségnek, aki tenni tud, aki jót tud tenni, aki életet tud menteni

 – buzdított Nagy István. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke kiemelte: 

az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank munkatársai nyolc alkalommal közel ezer véradást teljesítettek, amivel mintegy háromezer honfitársunk életét menthették meg.

Szerinte az, hogy a hazai kereskedelmi bankok évről évre meghirdetik és lebonyolítják a Jótett Bank–banki véradók hetét, bizonyítja, hogy a szektor és felügyelete nemcsak a vérét, de anyagi forrásait és az idejét is rászánja a társadalmi felelősségvállalásra. Nemcsak a véradással, hanem más oktatási, ügyféledukációs vagy egyéb fogyasztóvédelmi programok támogatásával is.

Virág Barnabás jegybanki alelnök a társadalmi szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az olyan önzetlen jótettek, mint amilyen a véradás is, nemcsak társadalmaink alapvető építőelemei, hanem az egymásért vállalt felelősség ékes példái is – mondta.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese bízik benne, hogy a látványos jó példa más ágazatoknak is inspirációt ad a véradásra.

– A cél, hogy a banki véradók hetén a véradó donorok száma új csúcsra jusson – jelentette ki Jelasity Radovan. A bankszövetség elnöke a véradók hete eseményein kívül is rendszeresen ad vért, túl van a negyvenedik véradásán. Példaértékű elkötelezettségét Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója oklevéllel ismerte el és köszönte meg.

A Banki Véradók Hete Budapest mellett az ország több pontján is megvalósul. A program szakmai feladatait koordináló Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével 

Nyíregyházán és Békéscsabán is a bankokhoz történő kitelepüléseken, valamint a vérellátó központokban jelentkezhetnek a bankos munkatársak véradásra.

A bankszektor tagjai a Magyar Bankszövetség égisze alatt a koronavírus járvány idején egy zászló alá tömörültek. Megszületett a Jótett Bank-kezdeményezés, a bankszektor közös CSR-programja. A Jótett Bank olyan kezdeményezéseket karol fel, ahol a siker érdekében fontos a közös fellépés, így a banki véradók hete során a véradás.

A Jótett Bank egyik legfontosabb eseménye banki véradók hete, melynek köszönhetően a hazai bankárok az elmúlt években több ezer egység vérrel segítették a betegek gyógyulását. Múlt év óta a program kéthetesre bővült, és az ország több vidéki pontjára is eljut.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.