2025–26-ban elkészül az új hadtörténeti múzeum épülete + videó

„Olyan fantasztikus intézményt hozunk létre, amilyen még nem volt, és amelyre minden magyar ember büszke lehet.”

Forrás: honvedelem.hu2023. 11. 16. 21:26
null
Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2025–26-ban elkészül az új hadtörténeti múzeum épülete, és megnyithatjuk a magyar vitézség csarnokát, szentélyét, templomát – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) fennállásának 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a fővárosi Bálna Honvédelmi Központban, november 16-án.

Joggal büszkék intézményük hosszú múltjára. Ez a patinás szervezet egyszerre a honvédség tudományos életének szentélye, nemzetünk katonai emlékezetének és relikviáinak őrzője, egyben dicsőségének legfőbb hirdetője

– írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az eseményen felolvasott levelében.

„Nem lehet szebb születésnapi ajándék, mint a legfelső szintű döntés az új székhelyükről, a Honvéd Főparancsnokság megújult épületéről. Ez az ügy sokkal többet jelentett egy racionális szükségszerűségnél, a szívügyem volt. Erre kötelezett hadtörténelmünk és hőseink feltétlen tisztelete, nem utolsósorban pedig az önök munkájának elismerése” – írta a miniszter levelében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra is emlékeztette az intézmény dolgozóit, hogy az új főépület új korszakhatárt is jelöl: a tudományos és kutatóélet szakembereinek legjobb tudásukat segítségül híva, a megszokott elkötelezettséggel, igényességgel kell megalkotni a hőseink dicsőségének emléket állító panteont, amely méltó módon hivatott emlékeztetni nemzetünk nagyságára. „Várom és elvárom, hogy tervezzék meg azt a jövőt, amelyben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyszerre szolgálja az összmagyarság nemzettudatát és a honvédség identitását” – írta.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára beszédében felidézte az elmúlt napokban bejelentett hírt: az 1918-ban alapított és kapuit először megnyitó HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum végleges helyére, a budavári Szent György téren található Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik. A megújuló múzeum leendő „főhadiszállása” a Nemzeti Hauszmann-program segítségével nyer új alakot.

Az önök nevében, mindannyiunk nevében ígérhetem a rendezvényen személyesen jelen lenni nem tudó Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter úrnak, hogy fogunk és merünk nagyot álmodni, illetve önökkel együtt olyan fantasztikus intézményt hozunk létre, amilyen még nem volt, és amelyre minden magyar ember büszke lehet

– tette hozzá.

Az ünnepi állománygyűlésen határozatokat ismertettek, valamint elismeréseket adtak át. Az ünnepségen – mások mellett – részt vett Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Maruzs Roland alezredes, a HM HIM parancsnokhelyettes, Hermann Róbert történész, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese, Bánhidy Vajk, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési főosztály főosztályvezetője és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

 

Borítókép: A Nemzeti Hauszmann-program segítségével megújuló Honvéd Főparancsnokság (Forrás:  Facebook/Nemzeti Hauszmann-program)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.