Tartalékosok tettek esküt Békéscsabán

Az eskütétel mellett megemlékeztek a 101-es gyalogezred hazatéréséről is.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 18:17
TAKÁCS Attila; GION Gábor
Békéscsaba, 2023. november 16. Takács Attila Géza vezérõrnagy, a Honvéd Vezérkar fõnökének területvédelmi helyettese és Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelõs államtitkára a 12. egységes alapkiképzést teljesített tartalékos állomány eskütételén Békéscsabán 2023. november 16-án. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A 12. egységes alapkiképzést teljesített állomány ünnepélyes eskütétele és a 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékünnepsége alkalmából szervezett rendezvényen Gion Gábor elmondta: nagy szükség van a biztos alapokon nyugvó, erős honvédségre, ezért indított a magyar kormány egy hosszú távú haderőfejlesztési programot – számolt be az MTI.

A magyar emberek soha többé nem akarnak háborút, ezért azonban folyamatosan tenni is kell

 – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán.

Nem elég azonban a korszerű haditechnika, a modern fegyverek gyártására képes, hazai bázisú hadiipar és a nemzeti innovációs rendszer kialakítása, szükség van katonákra is – hangsúlyozta.

A biztonsági környezet megváltozott, a migráció, a terrorveszély és a háborúk aggodalomra adnak okot – közölte. Megjegyezte, a tartalékosok már külföldi missziókban – Irakban és Koszovóban – is bizonyítottak, és a határvédelemben is fontos feladatot látnak el.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A területvédelmi tartalékos, illetve önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők a szerződéses állománnyal együtt szerzik meg a szükséges tudást, de a katonai szakmához ezeken túl 

szükség van hazaszeretetre, hivatástudatra, elköteleződésre és bajtársiasságra is.

– emlékeztetett az államtitkár.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Békéscsabán csütörtökön 89, az alapkiképzést októberben kezdő tartalékos katona tett esküt.

A program 2022 szeptemberében indult, azóta a 12. állomány teljesítette. Békéscsabán öt éve volt utoljára katonai eskütétel, azt megelőzően 22 évig nem került rá sor – mondta el Gion Gábor.

Takács Attila Géza vezérőrnagy beszédében kiemelte, „a biztonság nem önmagától létezik”, a magyar honvédség rá a garancia. A 2017-ben indult modernizálási folyamat pedig a tartalékos erők felértékelődését is magával hozta. A haderőfejlesztési program a tartalékos katonákkal lesz teljes – fogalmazott a vezérőrnagy. A tartalékos katonákat a nemzeti ellenállóképesség alapjának, az ország immunrendszerének nevezte. Mint mondta, minél többen szerzik meg a katonai kompetenciákat, annál erősebb lesz a nemzet.

Békéscsabán csütörtökön ünnepelték a 101-es gyalogezred hazatérésének 105. évfordulóját is. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja és Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója felidézte: 1882 végéig az osztrák–magyar gyalogság 80 ezredből állt. 1883-ban azonban még 22 gyalogezredet állítottak fel, s így megszületett a császári és királyi 101. békéscsabai gyalogezred.

Az ezred hírnevét hősiességével, megbízhatóságával, nélkülözések és szenvedések türelmes elviselésével, valamint sok-sok véráldozat árán érdemelte ki. A 101-esek 1918. november 16-án, 52 hónapnyi harctéri szolgálat után érkeztek vissza Békéscsabára, 144 katonát avattak vitézzé, 19-en kaptak arany vitézségi érmet, 214-en nagyezüstöt. Ezután a katonák leszereltek, majd az ezred feloszlott – mondta Takács Árpád. 

Emlékükre 1923 augusztusában készült el egy műkő obeliszk Belanka Mihály 101-es tüzér zászlós tervei alapján, aki maga építette az emlékművet 963 hősi halált halt bajtársa tiszteletére.

A katonai esküt követően a résztvevők megkoszorúzták az emlékoszlopot. Az eseményen a vármegyei középiskolák honvéd kadét programban részt vevő tanulói is részt vettek.

Borítókép: Az eskütételi ünnepség (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.