A dolgozók nem jutnak a bérükhöz, a főispánnak kell rendet tenni Balmazújvárosban

Az önkormányzatnak május végéig kellett volna elfogadnia a tavalyi zárszámadást, de nem tették.

Forrás: HAON2023. 11. 18. 21:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdú-Bihar vármegye főispánjának kell megalkotnia Balmazújváros 2022. évi költségvetési rendeletének zárszámadását, valamint az ahhoz szükséges rendeletmódosítást a Kúria döntése szerint – írja a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál. A lap szerint egy hónapon belül pont kerül annak az ügynek a végére, melynek eredményeként októberi bérüket a mai napig nem kapták meg a balmazújvárosi önkormányzat és intézményei dolgozói.

Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a hatályos jogszabályok értelmében a magyarországi kormányhivatalok az önkormányzatok törvényes működésének őrei. Törvényességi felügyeleti jogkörünkben a testületi üléseken készült jegyzőkönyvek alapján, illetve konkrét bejelentés kapcsán vizsgálniuk kell, hogy az adott önkormányzat döntései megfelelnek-e a hatályos jogszabályokban foglaltaknak. Amennyiben nem, a vonatkozó jogszabályok szerinti kötelező lépéseket kell tenniük – ismertette a vármegyei kormányhivatal szerepét a főispán.

Balmazújváros önkormányzata képviselő-testületének a törvény szerint legkésőbb május végéig kellett volna elfogadnia a tavalyi zárszámadását, azonban sem ezt, sem az ehhez szükséges, szintén kötelező rendeletmódosítást nem alkotta meg.

– Az önkormányzat képviselő-testülete többszöri felhívásra sem tett eleget ezen törvényi kötelezettségének, ezért a Kúriához fordultunk, amely szintén kötelezte az önkormányzatot a rendelet, illetőleg a rendeletmódosítás megalkotására vonatkozóan – tájékoztatott a főispán az elmúlt hónapok történéseiről. 

A megszabott határidőre továbbra sem alkotta meg a balmazújvárosi testület a rendeleteket, ezért a Kúria – a Magyar Közlöny november 15-i számában megjelent határozatával – felszólította Hajdú-Bihar vármegye főispánját mint az illetékes kormányhivatal vezetőjét, hogy az önkormányzat képviselő-testülete helyett alkossa meg és fogadja el a zárszámadási rendeletet és a költségvetési rendelet módosítását.

 

Munkacsoport alakult a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalban

Rácz Róbert szerint Hajdú-Bihar vármegyében eddig példa nélküli, hogy a kormányhivatal vezetőjét hatalmazza fel a Kúria egy önkormányzati rendelet megalkotására. – Erre a helyzetre nem igazán van itthoni gyakorlat, az országban is legfeljebb egy-két példát találni erre. A feladat végrehajtása nem lehetetlen, hiszen egyrészről a zárszámadást és a rendeletmódosítást hónapokon keresztül, több alkalommal is tárgyalta a képviselő-testület, így azok iratanyagai rendelkezésre állnak. Másrészt pedig bekérjük az önkormányzattól a további szükséges alátámasztó dokumentumokat – közölte. Hozzátette: a kormányhivatalban – érzékelve és értékelve a balmazújvárosi testületben történteket – már hetekkel korábban összeállítottak kimondottan erre a feladatra egy munkacsoportot.

– A kollégáim most teljes kapacitással azon dolgoznak, hogy alig néhány hét alatt elvégezzék azt a feladatot, amelyre az önkormányzatnak korábban hónapok álltak rendelkezésére. Tisztában vagyunk a fizetés nélkül maradt dolgozók helyzetével, ezért is igyekszünk a kitűzött határidő előtt, legkésőbb december 5-ig elvégezni a Kúria által ránk delegált feladatot

– hangsúlyozta Hajdú-Bihar vármegye főispánja. Amennyiben az önkormányzat pénzügyi lehetőségei engedik, bármikor lehetősége van a bérek rendezésére, az állami normatíva utalását azonban csak a két rendelet elfogadását követően kezdeményezheti a Magyar Államkincstár.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Tiba István, a körzet fideszes országgyűlési képviselője szerint Balmazújváros azért mehet csődbe, mert alkalmatlan polgármester vezeti, aki csak a saját hatalma növelésére használja fel a várost. A képviselő elmondta, hogy a képviselő-testületnek van egy július 4-i minősített többséggel született határozata, melynek értelmében revízió alá kell vetni az önkormányzatot. Így átvilágítanák az összes önkormányzati intézményt, önkormányzati tulajdonú céget, gazdasági társaságot és közmunkaprogramot.

– Ezt azóta is bojkottálja Hegedüs Péter független polgármester, nyilván azért, mert valami nem stimmel a költségvetéssel, illetve annak végrehajtásával – hangsúlyozta a képviselő, majd rámutatott: a városvezető a tavalyi költségvetésről semmiféle információt nem ad a képviselő-testületnek. 

Borítókép: Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere (Fotó: Hajdú-bihari Napló/Matey István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.