Balmazújváros vezetője fontos ügyekben titkolózik a helyi képviselők előtt

A mai napig nem fogadta el Balmazújváros önkormányzatának képviselő-testülete a 2022. évi költségvetés módosítását, valamint a tavalyi évi költségvetés zárszámadási rendeletét. Hegedüs Péter polgármester városcsődöt emlegetve a kormányra mutogat, míg a fideszes képviselők szerint rendelkezésre áll forrás a bérek kifizetésére. Az ügyben megkerestük Tiba Istvánt, a választókerület országgyűlési képviselőjét, aki szerint a polgármester azért nem fizeti ki a pénzeket, hogy a városban óriási feszültséget és ellentétet generáljon.

2023. 11. 09. 4:56
null
20200817 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Balmazújvárosi I-Lab - projektszemléletű, gyakorlatközpontú, informatika, robotika, fenntartható agrártechnológiai tehetségkutató és tehetséggondozó -, tudásközpont átadója. képen: Hegedűs Péter, polgármester Balmazújváros Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Matey István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Balmazújváros azért mehet csődbe, mert alkalmatlan polgármester vezeti, aki semmi másra nem használja fel a várost, csak a saját hatalma növelésére – mondta lapunknak Tiba István, a körzet fideszes országgyűlési képviselője. 

Tiba István (Forrás: Facebook)

A politikust azután kérdeztük meg, hogy szerda este az egész hazai sajtót körbejárta a hír, miszerint „a kormány csődbe taszítja Balmazújvárost”. Tiba István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a helyi képviselő-testületnek van egy július 4-i minősített többséggel született határozata.

A dokumentum szerint revízió alá kell vetni az önkormányzatot, amelynek keretében az összes önkormányzati intézményt, önkormányzati tulajdonú céget, gazdasági társaságot és közmunkaprogramot átvilágítanák. 

– Ezt azóta is bojkottálja Hegedüs Péter független polgármester, nyilván azért, mert valami nem stimmel a költségvetéssel, illetve annak végrehajtásával – hangsúlyozta a képviselő, majd rámutatott: 

a városvezető a tavalyi költségvetésről semmiféle információt nem bocsát a képviselő-testület elé. 

Tiba István elmondta, hogy Hegedüs Péter még a 2014–2020-as Terület- és településfejlesztési operatív program pályázatok kapcsán érkezett szabálytalansági jelentést is hamarabb adja oda Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek, mint az önkormányzati képviselőknek, akik már fél éve kérik, hogy láthassák. 

Ebben az esetben is – mint mondta – érkezett július 4-én egy szabálytalansági jelzés az irányító hatóságtól, és ezt a képviselők csak november 3-án tudták meg – onnan, hogy a baloldali politikus közzétett róla egy bejegyzést közösségi oldalán.  

A fideszes politikus az önkormányzati dolgozók kifizetésével kapcsolatban kifejtette: 

a képviselő-testület dönt mindig a település ügyeiről, és egy képviselő-testületi határozat van arról, hogy 150 millió forint folyószámla hitele van a városnak olyan esetekre, amikor nem várt dolog következik be.

Ilyen most az, hogy nem kap finanszírozást a város, de ebből az összegből nyugodtan ki tudná fizetni a dolgozók bérét, hiszen az egy nyolcvan-kilencvenmillió forintos összeg lenne – hangsúlyozta. 

a pénz rendelkezésre áll, ezt a polgármester mondta el többször, hacsak nem hazudott ezzel kapcsolatban is.

–mutatott rá Tiba István.

Szerinte a polgármester azért nem hajlandó teljesíteni a kifizetést, mert ezzel akarja az embereket hergelni azok ellen a képviselők ellen, akik nem hajlandók elfogadni egy átláthatatlan zárszámadást. Rámutatott: 

ha a következő önkormányzati választást követően másik polgármester kerül a város élére, akkor büntetőfeljelentés várható.  

– Hegedüs Péter politikai csatározásra használja fel a helyzetet – jelentette ki Tiba István, aki szerint a pénz ott van, nem kell a kormánynak beavatkoznia. 

Az önkormányzatiság pont arról szól, hogy nem a kormánynak kell egy önkormányzatot irányítania, hanem a megválasztott képviselő-testületnek

 – mutatott rá a politikus. Szerinte beszédes, hogy két képviselő ki is lépett a polgármester csapatából. – Kezdetben hatalmas fölényben voltak a fideszes politikusokkal szemben: hét képviselőjük volt négy kormánypárti ellenében. De amikor ez a két képviselő látta, hogy a polgármester hazug ember, aki semmilyen ígéretét nem valósítja meg, otthagyta, és ezért van most öt-hatos arány – fejtette ki. 

Ráadásul két egyéni választókerületi képviselője hagyta ott, nem is listás, hanem olyan, aki megnyerte a körzetét a polgármester csapatában. – Egyszerűen aljas dolog, hogy több száz család életét lehetetleníti el azért, hogy saját magát próbálja menteni – hangsúlyozta Tiba István.

Borítókép: Hegedüs Péter (Fotó: Matey István/Hajdú-Bihari Napló)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.