A szabadulás pillanatai: elhagyták a börtönt a Hunnia-per utolsó elítéltjei

Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemi döntésével egy 15 éves ügy végére került pont.

2023. 11. 17. 16:14
IMG_3147
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszabadult a börtönből a Hunnia-per utolsó három elítéltje is, akik a napokban részesültek köztársasági kegyelemben. Piller Gergely a Gyorskocsi utcából, Szücsi Frigyes nemzetközi hírű régész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja és Tián Csaba pedig a Venyige utcai börtönt hagyta el péntek délután.

IMG_3145
Fotó: Csudai Sándor

Ismert, 

a Hunnia-per három elítéltjének szabadon bocsájtásáról Novák Katalin azután hozta meg döntését, hogy csütörtök délután személyesen találkozott Csintalan Sándorral, a büntetőügy sértettjével a Sándor-palotában. 

Csintalan Sándor korábban levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet annak a három férfinak, akiket 15 év pereskedés után ítéltek el az expolitikus összeveréséért, de ezt nem tudták bizonyítani. 

Az államfői döntésről Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő szolgálat vezetője lapunknak úgy fogalmazott, az első szó ismét a háláé és a köszöneté! 

Bátor, tisztességes, irgalmas és keresztényi  Novák Katalin köztársasági elnök ezen mostani döntése is, ami logikusan illeszkedik a Budaházy–Hunnia-ügyben hozott korábbi kegyelmi határozatokhoz,

 amelyekkel tavaly decemberben és idén áprilisban Budaházy György és 12 társa már kegyelmet kapott. Gaudi-Nagy szerint az ügy ezen megoldása még jobban felerősíti az igényt, hogy a 2010 előtti önkényuralmi időszak állami terrorjának felelősei nem kerülhetik el a felelősségre vonást és azt, hogy az igazságügyi rendszer egyes, súlyos, ilyen ügyekhez vezető rendszerhibáit mielőbb ki kell küszöbölni. 

IMG_3153
Fotó: Csudai Sándor

 

Borítókép: Szabadulás a Venyige utcai börtönből (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.