Mikroadományok: rejtélyes MSZP-s aláírások Karácsonyék lefoglalt dokumentumain + videó

Szocialista politikusok aláírása szerepel hitelesítőként azokon a dokumentumokon, amiket a hatóság emberei múlt csütörtökön foglaltak le Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Karácsony Gergely mozgalmának bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt indult nyomozás részeként. Az Index értesülése szerint az aláírások az adományozók létét voltak hivatottak hitelesíteni.

2023. 11. 16. 13:28
Bajnai Gordon; Karácsony Gergely
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetõje, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselõje (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM politikusa a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat jöhet Karácsony Gergely mozgalmának bűncselekmények gyanúját is felvető adománygyűjtési botrányában, ugyanis az Index értesülései szerint többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók egy ügyész jelenlétében múlt héten Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A múlt csütörtöki hatósági akcióról lapunk is több cikkben beszámolt már, eddig annyi derült ki, hogy bizonyítékokat foglaltak le a főpolgármester jogi főtanácsadójának – egyben Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének – irodájában a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtése miatt indult nyomozás keretében.

Az Index úgy tudja, a lefoglalt dokumentumok úgynevezett aláírás-hitelesítők, azaz olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak validálni. Egy az Index által megismert jelentés szerint a tíz láda jegyzőkönyvét két MSZP-s munkatárs hitelesítette, de ők kihallgatásuk alkalmával csak két szignót ismertek el sajátjukként. Az Index megkereste a szocialista pártot, akik azt válaszolták:

Két munkatársunk arról tájékoztatott minket, hogy zajlik egy adóügyi eljárás a Nemzeti Adóhivatalnál, amelyben magánszemélyként tanúskodtak egy kihallgatáson. Megerősítették, hogy egy alkalommal részt vettek adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében, ennek során minden jogszabályt betartva. Az adománygyűjtés egyéb részleteiről nem rendelkezünk információval

Azt is elmondták, hogy az MSZP-t nem keresték ebben az ügyben, egyetlen MSZP-s politikust sem. Hozzáfűzték, hogy az MSZP munkatársai és tagjai segítették Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát, erre a kampányra és a főpolgármester ebbéli támogatására büszkék. Szerintük minden tekintetben a jogszabályokat betartva jártak el a választási kampányok és az előválasztás során.

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában a finanszírozási üggyel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, nincsenek jogszerűségi problémák. A főpolgármester hangsúlyozta, nem tudja, kiktől kapták a félmilliárd forintnyi támogatást, mivel az mikroadományokból gyűlt össze. Arra a kérdésre, hogy elhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: csak így gyűlhet össze.

Magyarországon kevesen vannak, akik névvel, címmel vállalják, hogy anyagilag támogatják az ellenzéket – húzta alá Karácsony Gergely, aki szerint az euróbefizetések is, amiket a „kis ládikákba” dobtak be, gazdag magyar emberektől származnak.

A Magyar Nemzet napok óta keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a múlt csütörtöki házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és lapunk számára elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan nem válaszolt megkeresésünkre.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói múlt csütörtökön, a késő esti órákban megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Érdeklődésünkre az adóhatóság közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”.

Hozzátették: a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra az annak elrendelésére illetékes bíróságnál.

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Borítókép: Karácsony Gergely és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.