A Mikulás meglátogatta az ország első börtönbölcsődéjét

A BöriBölcsi a börtön területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő épületrészben kapott helyet.

2023. 12. 08. 13:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc kisgyermek várta izgatottan a Mikulást december 6-án a szombathelyi börtön bölcsődéjében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Közölték: a büntetés-végrehajtás újabb családbarát intézkedéssel bővítette a palettáját, és tavasszal megnyitotta első munkahelyi bölcsődéjét. A becenevén

BöriBölcsi a börtön területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő épületrészben kapott helyet.

A BöriBölcsi összesen 32, három év alatti gyermek elhelyezését teszi lehetővé. Forrás: BvOP

A nagyszakállú beléptetéséről, biztonsági ellenőrzéséről nem árult el részleteket a közlemény, a Mikulást azonban énekkel és terített asztallal várták a gyermekek és gondozóik. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új intézménye a börtön munkatársainak bölcsődés korú gyermekeire vigyáz addig, amíg szüleik szolgálati feladataikat teljesítve az elítéltekre felügyelnek. A munkahelyi bölcsőde – amely a börtön területén épült fel – jelentős segítséget nyújt a büntetés-végrehajtás kisgyermekes dolgozóinak.

 

Fogvatartottak építették

Az épület felújítását többségében fogvatartotti munkáltatással végezte el a börtön. A közel egy évig tartó munkálatok során összesen 57 fogvatartott több mint 23 ezer munkaórában dolgozott a szombathelyi börtön munkatársainak irányításával. A közel 290 négyzetméter alapterületű bölcsőde négy csoportszobával, öltözőhelyiséggel, mosdókkal, konyhákkal és egy hatszáz négyzetméteres, modern kültéri játékokkal felszerelt udvarral rendelkezik.

Az épület felújítását követően az intézmény a kollégák összefogásával még szebbé vált: a csoportszobákat modern, biztonságos bútorokkal és játékokkal rendezték be, de a falra festett mese- és állatfigurákat is az intézet egyik szakápolója készítette.

A BöriBölcsi összesen 32, három év alatti gyermek elhelyezését teszi lehetővé, akik nyolc-nyolc fős létszámban, összesen négy csoportszobában kapnak helyet.

A gyermekekre négy szakképzett gondozónő, egy vezető gondozó és négy dajka vigyáz, akik így már szintén a büntetés-végrehajtási intézet munkavállalói lettek. A bölcsőde maximálisan igazodik a dolgozók munkarendjéhez úgy, hogy a korán kezdők és a későn távozók gyermekeinek is biztosított legyen az elhelyezés. A BöriBölcsi hétköznapokon reggel hat órától este hat óráig üzemel.

 

Borítókép: Börtönbölcsődében járt a Mikulás (Forrás: BvOP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.