Áder János: Páratlan év volt az idei

Hátrányos helyzetű, ösztöndíjas diákokat látott vendégül a volt köztársasági elnök.

2023. 12. 15. 15:56
Borítókép: Áder János korábbi köztársasági elnök (Fotó: MTI/Bús Csaba)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még soha nem fordult elő, hogy egy hét alatt két magyar is Nobel-díjat kapott volna – emlékeztetett a volt köztársasági elnök, Áder János a Nemzeti tehetség program pénteki rendezvényén, ahol a programban résztvevő gyerekeknek ajándékokat osztottak ki. 

Persze a pálya csúcsa a Nobel-díj, és most nagyon sokan a tudósok közül biztos, hogy irigylik őket. De míg idáig eljutottak, számtalan gáncsoskodás, szakmai meg nem értés, kudarcélmény, eltanácsolás érte őket. 

– fogalmazott a volt államfő, majd pedig egy személyes történtet osztott meg a saját fejlődésével kapcsolatban. Elmondta, hogy miután felvették az ELTE jogi karára, majd pedig leszerelt a kötelező sorkatonaságból, kiderült, hogy az édesapja súlyos, rákos betegségben szenved. 

Műtét egyszer, műtét kétszer, két évig reménykedés és küszködés, végül pedig meghalt. Ezek után pedig a kérdés az volt, hogy édesanyám fizetéséből vajon finanszírozható-e az hogy mind a két gyereke egyetemre járjon és diplomát szerezzen.

– tette hozzá az egykori köztársasági elnök, majd pedig elárulta, hogy végül ezt a helyzetet úgy tudták megoldani, hogy Áder János a testvérével együtt elkezdett dolgozni. Áder János fizikai munkát végzett, míg a testvére kisgyerekeket korrepetált. 

Őszintén remélem, hogy ez a támogatás, amit nyújtani tudunk, segít ezeknek a nehézségeknek a leküzdésében, és segít a kitűzött célok elérésében, megvalósításában, és abban, hogy egyszer, húsz vagy harminc év múlva majd ott állhatnak egy másik közösség előtt, és elmondhatják a saját történetüket, hogy abból a fiatalok erőt meríthessenek. 

– zárta a beszédét Áder János

Szintén az esemény megnyitóján Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke az elmondott beszédében kijelentette, 

minden ilyen ösztöndíj erősíti az önbizalmat, erősíti a tudatosságot, fejleszti a szociális, a kapcsolódási készségeket

A szervezet vezetője szerint a kapott külső támogatások mögött mindig valamilyen szeretetteli elszántság, valamilyen önkéntesen vállalt áldozatvállalás húzódik meg. 

A külső támogatás igazából segítség, ami akkor tud igazából hasznosulni, hogyha az, aki ezt a támogatást kapja, kellő belső elszántsággal is rendelkezik

– tette hozzá Bajor Péter. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.