Cserben hagyta a Római-part lakóit a főváros + videó

Miközben a Duna lassan árad, a Római-parton élők önerőből, bármiféle segítség nélkül igyekeznek megvédeni az otthonaikat.

2023. 12. 19. 18:05
Duna áradása
Fotó: Polyák Attila/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban ismét emelkedni kezdett a Duna vízszintje, ami komoly problémát okoz a Római-parton élőknek, akik a kerület és a főváros segítsége nélkül próbálják megvédeni az otthonaikat. Mobilgát híján ugyanis a helyiek kénytelenek saját pénzből homokzsákokat vásárolni, és azokkal megállítani a víz terjedését.

Az üggyel kapcsolatban Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz frakcióvezetője elmondta: a 2019-es kampányban a balliberális oldal politikai ügyet kreált a gát kérdéséből.

Miután Karácsony Gergely megnyerte a választást, tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy győzött az igazság, és a gát a part helyett a belső nyomvonalon, a Királyok útjánál fog megépülni. Ennek az a következménye, hogy több tíz hektárnyi terület marad védtelenül, ahol egyrészt több ezer ember lakik, másrészt pedig a területen számos olyan szabadidős tevékenységet biztosító ingatlan van, amelyben komoly károkat okozhat az árhullám

– jelentette ki a frakcióvezető. Hozzátette: a belső nyomvonalon épülő gát tervezése is akadozik, ugyanis a III. kerületi önkormányzat nemrég visszavonta a tulajdonosi hozzájárulást, így a projekt ismét meg fog rekedni.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a belső gát megépítése azontúl, hogy több ezer embert tesz kiszolgáltatottá, sokkal drágább is, ugyanis rengeteg közművet kell majd kiváltani a területen. Puskás Péter ugyanakkor bízik benne, hogy a mostani árhullám után az emberek észbe kapnak, és a gátépítésnél az elsődleges szempont a védekezés lesz a római-parti fák helyett.

A politikus a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a legnagyobb probléma, hogy egy jól felépített politikai termék jött létre az előző választási kampányban, amely minden műszaki gazdasági és egyéb megfontolást felülírt.

Ha az érintett politikusok, leginkább Karácsony Gergely megpróbálná az ügyet szakmai szemmel nézni, akkor biztos lehetne olyan megoldást találni, amely biztosíthatná ennek a több tíz hektárnak a védelmét, és limitálná a kivágandó fák számát. Ugyanis hogyha megépül a Királyok útjánál a beton védmű, aminek a tetejébe mobil elemeket terveznek, akkor hermetikusan le fogja zárni ezt a több tíz hektárt, így ellehetetleníti, hogy a helyiek megvédjék az otthonaikat

– jelentette ki a politikus.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Origó/Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.