Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter a kormányülésről

Kulcskérdés számunkra a Török Áramlat gázvezeték biztonságos és kiszámítható működése.

2023. 12. 19. 13:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kulcskérdés számunkra a Török Áramlat gázvezeték biztonságos és kiszámítható működése. Emiatt jelentett nekünk óriási kockázatot Bulgária ellenséges lépése, amelynek értelmében a bolgár parlament úgy döntött, hogy az Észak-Macedóniába, Szerbiába és Magyarországra Bulgárián keresztül szállított földgázra extra adót vezetnek be – mondta közösségi oldalán megjelentetett új videójában Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere emlékeztetett: korábban kérték a bolgárokat a törvény visszavonására, akik ezt nem tették meg, így világossá tették nekik:

Magyarország megvétózza Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

Erre reagálva Bulgária külügyminisztere telefonon elmondta Szijjártó Péternek, a bolgár kormány készen áll a törvény visszavonására. Ezt már meg is tették, a hivatalos közlönyben pénteken jelenik meg az új törvény.

Amennyiben ez megtörténik, utasítást fogok adni a brüsszeli állandó képviselőnknek arra, hogy vonja vissza Magyarország vétóját

– fogalmazott Szijjártó Péter. A külügyminiszter kifejtette: Magyarország a földrajzi helyzete miatt és a természeti adottságainál fogva is nagymértékben energiahordozók importjára szorul, így az éves földgáz felhasználásunk 85-90 százalékát külföldről szerezzük be. Emiatt fontos, hogy megbízható partnerek legyenek, akiktől érkezik a földgáz, és azok is, akiknek a területén átszállítják.

A Török Áramlaton keresztül idén csaknem öt és fél milliárd köbméternyi földgáz érkezett Magyarországra, miközben a teljes hazai fogyasztás évente kilenc-tíz milliárd köbméter között mozog.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.