Jövő év április elsejétől indulhat a kézi visszaváltási rendszer az önként csatlakozó kis üzletekben

A négyszáz négyzetmétert meghaladó üzletek már januártól, a kisebb üzletek pedig áprilistól csatlakozhatnak az italcsomagolás-visszaváltási rendszerhez.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 18:42
SZABÓ Szilvia
A biohulladékot is érdemes szelektíven gyűjteni, az abból nyert biogázzal a helyi autóbuszok üzemeltethetők MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év április elsejétől a magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé, hogy a kötelező italcsomagolás-visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó kisebb üzletekből begyűjtsék a fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket – mondta a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (Mohu) gyártói felelősségi rendszerek vezetője egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Szabó Szilvia úgy fogalmazott: abban még sok a bizonytalanság, hogy hány kézi visszaváltó pont lesz az országban. Már több száz üzlet jelezte önkéntes csatlakozási szándékát, velük most kezdenek szerződést kötni. 

A cél, hogy legalább négyezer kézi visszaváltó pont jöjjön létre, de ez akár nyolcezer is lehet.

– jelentette ki a szakértő, majd hozzátette: a kisebb boltok várhatóan akkor kapnak majd kedvet a csatlakozáshoz, amikor látják, hogy a fogyasztók a visszaváltási díjat náluk vásárolnák le. A csatlakozás nem jár költségekkel, és ezek a boltok kezelési díjat is kapnak a visszaváltott palackok után.

A kifejlesztett mobil visszaváltó, valamint feldolgozó berendezés leegyszerűsítve egy teherautó és a visszaváltó automaták kombinációja, ami lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb falvakba is eljussanak és begyűjtsék az újrahasznosítható csomagolásokat – magyarázta Vida Péter, a magyar Returmatic Solutions Zrt. ügyvezetője. Kifejtette:

a boltok által a vásárlóktól visszavett üvegeket, műanyag palackokat és fémdobozokat a mobil gépek már a helyszínen azonosítják, számolják, tömörítik, majd az informatikai rendszernek köszönhetően a kereskedőnek szinte azonnal utalja is a Mohu a visszaváltási díjat.

Jelenleg tesztelik a rendszert, és folyamatban van 83 mobil berendezés gyártása – mondta az ügyvezető.

Új korszak kezdődik januártól

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, küszöbön áll az új visszaváltási rendszer: az európai uniós környezetvédelmi rendelkezéseknek megfelelően jövő év január 1-jétől visszaválthatóvá válnak a fém, üveg és műanyag italcsomagok. 

Méret szerint ez a 0,1 és 3 liter közötti kiszerelésre vonatkozik. 

Nem tartozik bele a reggeli órákban gyorsan fogyó ötcentis űrméretű „tüske”, avagy népi nevén „csavaros kifli”, alias „kőműves actimel”. Érinti azonban a tejtermékeken kívül az összes italos üveget, műanyag palackot és aludobozt. A rendszert a Mol tulajdonában álló Mol Hulladékfeldolgozó Zrt. fogja üzemeltetni.

Az összes 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységnek kötelező lesz létesíteni egy visszaváltó automatát, ahová az új matricával ellátott egyutas csomagolást vihetjük 50 forintos betétdíjért vissza.

Borítókép: Szabó Szilvia, a Mohu gyártói felelősségi rendszerek vezetője a palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatóján (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
   
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.