Edina 2024. február 26.
logo

Szentkirályi Alexandra megmutatta, milyen lesz az üvegvisszaváltó automata

Magyar Nemzet
2023.12.04. 17:54 2023.12.04. 19:02
Szentkirályi Alexandra megmutatta, milyen lesz az üvegvisszaváltó automata

– Új üvegvisszaváltási rendszer indul januártól – emlékeztetett közösségi oldalán a kormányszóvivő, és egy kis betekintést is adott abba, hogyan fognak kinézni a visszaváltó automaták. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a részleteket hamarosan megosztják a nyilvánossággal.

REpontok januártól a boltokban! 2024-től folyamatosan már az új, matricával ellátott palackok, üvegek és üdítős dobozok is forgalomba kerülhetnek, amiket vissza tudunk váltani az automatáknál, vagy az olyan REpontokon, ahol beveszik őket. Ötven forint minden palack után, amivel a körforgásos gazdaság felé teszünk komoly lépéseket – írta egy későbbi bejegyzésében a kormányszóvivő.

Minél többen visszaviszik a palackokat, annál többet teszünk a környezetünkért. Arra kell figyelnünk, hogy visszavinni az ép, új logóval ellátott palackokat, sérülésmentes vonalkóddal tudjuk csak

– olvasható Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán. A szóvivő hozzátette: „januártól keressük a REpontokat szerte az országban, és ne feledjük, párhuzamosan még a régi palackok is ott lehetnek a boltokban, ezeket ugyanakkor visszaváltani nem tudjuk”.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, küszöbön az új visszaváltási rendszer: az európai uniós környezetvédelmi rendelkezéseknek megfelelően jövő év január 1-jétől visszaválthatóvá válnak a fém, üveg és műanyag italcsomagok. Méret szerint ez a 0,1 és 3 liter közötti kiszerelésre vonatkozik. Nem tartozik bele a reggeli órákban gyorsan fogyó ötcentis űrméretű „tüske”, avagy népi nevén „csavaros kifli”, alias „kőműves actimel”.

Érinti azonban a tejtermékeken kívül az összes italos üveget, műanyag palackot és aludobozt. A rendszert a Mol tulajdonában álló Mol Hulladékfeldolgozó Zrt. (Mohu) fogja üzemeltetni.

Az összes 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységnek

kötelező lesz létesíteni egy visszaváltó automatát, ahová az új matricával ellátott egyutas csomagolást vihetjük 50 forintos betétdíjért vissza.

Mint minden új rendszer, ez is elsőre bonyolult, a vevőknek és az iparági szereplőknek sok kihívással és kérdéssel kell szembenézniük.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.