A karácsonyfa ennyivel kerül többe idén

Inkább a kisebb fenyőfákat keresik a vevők.

2023. 12. 04. 12:48
null
Pécs, 2022. december 18. Díszek a város karácsonyfáján a pécsi Széchenyi téren 2022. december 18-án. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agroinform információi szerint a vásárlók 52 százaléka tervez legalább hétezer forintot költeni karácsonyfa vásárlására, ezen belül 23 százaléknyian terveznek tízezer forintnál nagyobb kiadást. A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában

öt százalék körüli áremelés

tapasztalható, miközben a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek.

A válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron. A felmérés szerint 47 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

Negyvenöt százaléknyian részesítik előnyben a nordmann fenyőt, a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb fajtát. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit.

Negyvennégy százaléknyian másfél méter feletti, 56 százaléknyian ennél kisebb fenyőt terveznek vásárolni, gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt pedig minden nyolcadik vásárló érdeklődik.

A válaszadók 26 százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor. Ebben a körben a válaszadók negyven százaléka a környezetvédelmet jelölte meg, harminc százalékuk a többszöri felhasználhatóság miatti árelőnyt említette, míg 22 százalékuk a lehulló tűlevelek hiánya miatti tartósságot és tisztaságot emelte ki.

Az Agroinform szerint Magyarországon ma hat-hétszáz családi gazdaság termeszt 3000-3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.