Kázmér 2024. március 4.
logo

Mi a jelentősége az első gyertyának az adventi koszorún, és miért olyan fontos?

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet
2023.12.01. 18:32
Mi a jelentősége az első gyertyának az adventi koszorún, és miért olyan fontos?

Hamarosan eljön az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún, és, hogy az idei advent mitől annyira rendhagyó, korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Az advent a november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négyhetes időszak, azonban 2023 egy kicsit eltér a korábban megszokottaktól. 

Ezúttal ugyanis a december 3-i vasárnapra esik advent első vasárnapja, ami azt jelenti, hogy éppen 24-én ér majd véget a várakozás időszaka. Ez azt jelenti, hogy  december 24-én délelőtt még adventet ünnepeljük a templomokban, de az este már Jézus születéséről szól. Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja, és mindegyiknek megvan a maga jelentése. 

Az első a hitet jelképezi, Isten a megváltást elsőként ugyanis Ádámnak és Évának ajánlotta fel, így ez a hit szimbólumává vált. A katolikusoknál az első gyertya lila színű, amely a bűnbánatra utal, és azt idén december 3-án, e hét vasárnapján gyújtjuk meg. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.