Menczer Tamás: Ezért nem támogatjuk az uniós tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával

Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán súlyos kérdések vannak az asztalon.

Forrás: Facebook2023. 12. 14. 14:20
MENCZER Tamás
Budapest, 2023. december 11. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. december 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azért, mert ellentétes a magyar érdekkel, ellentétes Magyarország érdekével. És egyébként egész Európa érdekével is ellentétes” – írta válaszát a közösségi médiában Menczer Tamás.

Brüsszel – és a magyar baloldal – nyilvánvalóan nemcsak megkezdeni akarja a csatlakozási tárgyalásokat, hanem gyorsan lezárni, és felvenni Ukrajnát az EU-ba, ez a hatalmas sietségből, rohanásból egyértelműen látszik. Ezt nem támogatjuk

 – írta az államtitkár. 

Menczer Tamás felhívta rá a figyelmet: Ukrajna háborúban álló ország, a háborút nem szabad behozni az Európai Unióba. A háború elhúzódik, nem tudjuk meddig tart. Nem tudjuk, mekkora Ukrajna népessége és területe. Pontosabban a területét tudjuk, de annak egy részén orosz katonák állomásoznak. Nem tudjuk, hogyan alakulna Ukrajna felvétele után az EU finanszírozása, mi történne a kohéziós és agrárforrásokkal. Illetve, amit tudunk arról, hogy mennyi pénz menne Ukrajnába, az mindenképpen indokolna némi átgondolást – fejezte ki  aggodalmát a politikus.

Ukrajna elvette a nemzetiségek, köztük a magyarok jogait is

Menczer Tamás emlékeztetett, 2015 óta szisztematikusan elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség jogait is. 

„Tették ezt úgy, hogy a jogfosztás nyilvánvalóan ellentétes minden európai értékkel és megállapodással. Most ugyan elfogadtak egy törvényt, amelyet elemeznünk kell, de az egyértelmű, hogy ez a törvény nem állítja vissza a 2015 előtti állapotot”

– fogalmazott.

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 11-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.