A dollárbaloldal hat pártja cicaharcot folytat egymással

Kiszelly Zoltán a Kontextus legújabb videójában szót ejtett a hazai baloldal helyzetéről, valamint a Szijjártó–Kuleba-találkozóról is.

2024. 01. 31. 9:08
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyugati állásponttal szemben a magyar kormány következetesen tartja magát ahhoz, hogy csúcsvezetői szinten akkor kell tárgyalni Ukrajnában, ha értelme is van – utalt Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfői, kárpátaljai találkozójának „apropójára” Kiszelly Zoltán a Kontextus legújabb videójában. A Századvég politikai elemzési igazgatója következetesnek nevezte azt a magyar követelést, amelyet a magyar fél folyamatosan fenntartott a magyar kisebbség jogait korlátozó ukrán oktatási és nyelvtörvény elutasításában. 

– Ebben helyre kellett rakni az ukránokat, és ez sikerült is, de hogy az eredmények tartósan megmaradjanak, ahhoz „az ukrán jó szándékra” is szükség van 

– fogalmazott.

Kiszelly Zoltán kitért arra is: a Szijjártó–Kuleba-találkozóra annak ellenére került sor, hogy a magyar külügyminisztert halálos fenyegetés érte. Az aktuális ukrajnai fronthelyzetet így foglalta össze: ukrán szempontból rosszabbodik, orosz szempontból pedig stagnál. Mint elhangzott, Donald Trump előválasztási győzelmével Brüsszelnek fel kell készülnie arra az „eshetőségre”, hogy az USA valóban kihátrál Ukrajna háborús támogatásából. Nagy a nyomás emiatt Magyarországon, hogy szavazza meg az ukrán hadikölcsönt, amellyel a háború további négy évig finanszírozható. A kért 50+20 milliárd euró persze nem lesz elég – szögezte le Kiszelly Zoltán –, de a háborúba és az elhibázott szankciókba belefáradt európaiak csak később szembesülnének a háború valódi költségeivel.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban leszögezte: az nemcsak a konzultációs kérdőívet kitöltő másfél millió emberről szól, hanem az érvek ütköztetéséről is a megjelölt témakörökben – ez zajlott ugyanis a konzultáció időszakában a sajtóban, a televíziókban és a rádiókban.

– A dollárbaloldal hat pártja „egy brancs”, tét nélküli cicaharcot folytatnak egymással – hangzott el az adásban. Vannak kisebb vitáik, de abban egyetértenek, hogy hatalomra akarnak kerülni, ezáltal még több pénzhez jutni, és közös céljuk a globális érdekek kiszolgálása továbbra is – ha ez 2022-ben sikerült volna nekik, akkor egyebek mellett belesodródtunk volna az ukrajnai háborúba – jegyezte meg Kiszelly Zoltán.

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla és Kunhalmi Ágnes (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.