Ukrajna katonai támogatását sürgette öt uniós vezető

Már nagy erőkkel készülődnek a tagállamok a csütörtöki brüsszeli EU-csúcsra, tervek szerint az uniós állam- és kormányfők, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már szerda este együtt vacsoráznak a belgafővárosban. Mindeközben a német kancellár, valamint négy miniszerelnök közös levélben szólított fel Ukrajna felfegyverzésére.

Forrás: Financial Times2024. 01. 31. 7:51
null
Zaporizzsja régió, 2024. január 15. Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. MTI/EPA/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Döntő problémák fenyegetnek: Ukrajnának nincs elegendő tüzérségi lőszere. A katonai támogatásra vonatkozó kötelezettségvállalások pedig azzal a kockázattal járnak, hogy elmaradnak Ukrajna szükségleteitől” – hívta fel a figyelmet öt uniós tagállam vezetője a Financial Times brit gazdasági lap weboldalán közzétett közös levélben. A levél aláírói Olaf Scholz német kancellár, Mette Frederiksen dán, Petr Fiala cseh, Kaja Kallas észt és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökök.

Az uniós tagállamok vezetői emlékeztettek: tavaly év elején az Európai Unió elkötelezte magát amellett, hogy 2024 március végéig egymillió lőszerrel támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

„A kemény igazság: nem értük el ezt a célt” – mutattak rá. A levél aláírói azonban úgy látják, nem adhatják fel az ígéretüket, mondván a fegyver- és lőszerszállítmányok most még fontosabbnak az ukránoknak, mint valaha. Az öt uniós vezető kiemelte, a katonai segélyek ügyében már most lépni kell, mert azok várhatóan csak jövőre érnek el a háborúban álló országba. A levélben egyúttal javaslatokat is tettek: álláspontjuk szerint a segélyeket fel lehet gyorsítani úgy is, hogy a kormányok saját készleteikből adományoznak, vagy a védelmi minisztériumokon keresztül is lebonyolíthatják egy közös projekt keretében.

Az EU-nak és tagállamainak meg kell újítaniuk erőfeszítéseiket és fokozniuk kell katonai támogatásukat. A teher olyan nagy, hogy minden államnak mindent meg kell tennie Ukrajna támogatása érdekében – ennek továbbra is közös erőfeszítésnek kell lennie

– fogalmaztak.

A levél minden bizonnyal már a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előszele, aznap ugyanis Brüsszelben Ukrajna támogatásáról fognak tárgyalni az uniós vezetők. „Felszólítjuk Ukrajna barátait és partnereit, hogy közös európai felelősségként ismételten kötelezzék el magukat Ukrajna fenntartható, hosszú távú katonai támogatása mellett” – tették hozzá.

Oroszország nem vár senkire, nekünk pedig most kell cselekednünk. Ha Ukrajna veszít, annak hosszú távú következményei és költségei sokkal magasabbak lesznek mindannyiunk számára. Nekünk, európaiaknak különleges felelősségünk van. Ezért cselekednünk kell. Európa jövője múlik rajta

– írták.

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.