A korrupció miatt kerülhet veszélybe Ukrajna EU-tagsága?

Már-már követeli országának az uniós tagságot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, noha a felvételnek olyan követelménye van, mely komoly fejtörést okoz Kijevnek: az ukrán vezetés súlyos háborút folytat a korrupcióval, miközben az elmúlt időszakban sorra estek ki a csontvázak a szekrényből.

2024. 01. 30. 18:01
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Aachen, 2023. május 14. Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek (b) gratulál Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az 1950-ben alapított díjat az európai egység érdekében kifejtett kiemelkedõ tevékenységért ítéli oda évente Aachen városa. MTI/EPA pool/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak kényes téma Ukrajna számára korrupció kérdése, ugyanis az utóbbi időben temérdek csalás látott napvilágot, miközben az uniós csatlakozás egyik előfeltétele a korrupció megfékezése. Úgy tűnik azonban nemigen sikerül az akadállyal megküzdenie Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Legutóbb 40 millió dollárt (több mint 14 milliárd forint) sikkasztottak el, melyről az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) rántotta le a leplet. A csalásban egy ukrán fegyvergyártó cég, a Lviv Arsenal, valamint a védelmi minisztérium alkalmazottai vettek részt.

Az történt ugyanis, hogy Kijev megrendelt százezer aknavető gránátot, ám a vállalat egy darabot sem szállított le.

Az ügyben nagy vizsgálat indult, öt ember ellen emeltek vádat, köztük van a cég vezérigazgatója, valamint a minisztérium egyik beszerzésért felelős főosztályvezetője. A szálak egészen 2022 novemberéig nyúlnak vissza, a fegyvergyártó cég ekkor kapta meg a másfél milliárd hrivnyát a védelmi minisztériumtól. Az üzletet az azóta menesztett Olekszij Reznyikov védelmi miniszter hagyta jóvá, aki állítása szerint elutalta a vételárat, azonban a hadsereg egy darab lőszert se kapott a vásárlásból.

 

Virágzik a korrupció Ukrajnában

Zelenszkij 2019-ben került hatalomra, akkor egyik fő prioritásaként említette a korrupció elleni küzdelmet, érdemi lépést azonban csak az elmúlt bő fél évben lehetett látni – ide tartozik például Reznyikov menesztése –, miközben temérdek korrupciós ügy is napvilágot látott. Tavaly augusztusban kenőpénzek elfogadása miatt 33 ember ellen emeltek vádat, és kirúgták az összes, sorozásért felelős regionális tisztviselőt. Az ukrán elnök akkor azt nyilatkozta, „hazaárulás” a megvesztegetés háború idején. Májusban Hennagyij Truhanov odesszai polgármestert tartóztatták le: a városvezetőt azzal vádolták, hogy másokkal együtt félrevezette a városi tanács képviselőit az odesszai Krajan daruépítő üzem megvásárlásával kapcsolatban. Tavaly január elején pedig Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter korrupcióval vádolt helyettesét menesztették: a politikus ugyanis egy 400 ezer dolláros (akkori árfolyamon 146 millió forint) kenőpénzt fogadott el.

A korrupciós ügyek minden bizonnyal nem tesznek jót Ukrajnának, noha Zelenszkij a háború kirobbanása óta temérdek nemzetközi fórumon szólalt fel, és még annál is több vezetői szintű tárgyalásokat folytatott – súlyos pénzösszegeket követelve.

Az utóbbi időben azonban már az eddigi támogatók is kezdik sejteni, valami nincs rendben Ukrajnában. Az ország háború utáni újjáépítésének lehetőségeiről is rendszeresen lehet olvasni a nemzetközi sajtóban, ám már szakértők és politikusok is figyelmeztettek, nem biztos, hogy olyan jó ötlet Kijevnek ilyen nagy összegeket adni.

 

Luxusban él Zelenszkij felesége

Ukrajna lassan két éve folytat súlyos harcokat az oroszokkal szemben, naponta halnak meg katonák a fronton hazájukért, az ukrán vezetés tagjai korántsem vetik meg a luxust. Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka már többször a címlapokra került életmódja miatt: tavaly októberben az vert fel nagy port, hogy férjét elkísérte az Egyesült Államokba az ENSZ közgyűlésére, és amíg Zelenszkij tárgyalásokat folytatott, a first lady olyan luxusmárkák üzleteiben fordult meg, mint például a francia Cartier. Zelenszka akkor több mint 1,1 millió dollárt, akkori árfolyamon közel 409 millió forintot költött ékszerekre.

 

Visszacsorognak a Kijevnek szánt amerikai segélyek Washingtonba

Érdekes jelenségre hívták fel a figyelmet szakértők korábban: kiderült ugyanis, hogy az Ukrajnának folyósított amerikai segélyek az Egyesült Államokba jutnak vissza államkötvények formájában – mutatott rá a Hír TV műsorában Ómolnár Miklós. Amerikai és ukrán szakértők arra mutattak rá, 2022 februárjától 2023 szeptemberéig Kijev 1,8-szoros befektetést eszközölt az Egyesült Államok adósságába. A pénzek éppen akkor jelentek meg az amerikai bankszámlákon, amikor Washington segélyeket folyósított Ukrajnának – minden valószínűséggel a segélyek egy része a nyugati nagyhatalomnál landolt.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.