Orosz–ukrán háború: negyvenmillió fegyverekre szánt dollárt loptak el korrupt tisztviselők

Az ukrán biztonsági szolgálat jelentette a sikkasztást.

2024. 01. 28. 12:27
ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvõ kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erõk hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ukrán fegyvergyártócég alkalmazottai és a védelmi minisztérium tisztviselőinek piszkos alkujaként negyvenmillió dollárt sikkasztottak el, amelyet százezer aknavető lövedék vásárlására szántak az Oroszországgal vívott háborúhoz, jelentette az Associated Press (AP) hírügynökség az ukrán biztonsági szolgálatra (SBU) hivatkozva.

Öt ember ellen emeltek vádat, egy személyt pedig őrizetbe vettek, miközben megpróbálta átlépni az ukrán határt. Ha bűnösnek találják őket, akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Eltérő értelmezések születtek a korrupció elleni hirtelen fellépés miatt. Az egyik, hogy Ukrajna igyekszik időnként felmutatni Brüsszelnek, hogy milyen elkötelezetten harcol a korrupció ellen. A másik olvasata a dolognak, hogy az ilyen nagy port kavaró felderítések a katonai vezetés normatív képét rontják, a politikai vezetés javára. Ez a jelenleg kiéleződő konfliktusban mindenképp Volodimir Zelenszkij malmára hajthatja a vizet.

Biztonsági tisztviselők szerint a jelenlegi vizsgálat 2022 augusztusára nyúlik vissza. Akkor a tisztviselők 1,5 milliárd hrivnya (39,6 millió dollár) értékű tüzérségi lövedékekre vonatkozó szerződést kötöttek a Lviv Arsenal fegyvergyártó céggel.

Az árut azonban soha nem szállították le, a pénzt ehelyett különböző ukrajnai és balkáni számlákra utalták – közölték a nyomozók az AP-nek.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.