Zelenszkij felesége úgy költi pénzt, mintha a csapból is az folyna + videó

Olena Zelenszkaja több mint egymillió dollár értékben vásárolhatott gyémánttal kirakott ékszereket.

2023. 10. 05. 13:03
ZELENSZKA, Olena; ZELENSZKIJ, Volodimir
Koppenhága, 2023. augusztus 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena Zelenszka a dán parlamentbe, a Folketingbe érkezik a koppenhágai Christiansborg-palotába 2023. augusztus 21-én. MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech Fotó: Claus Bech
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan lobbizik a nyugati országoknál további pénzügyi és katonai támogatásokért, felesége csak úgy szórja a pénzt. Olena Zelenszka legutóbb az Egyesült Államokba is elkísérte férjét, aki részt vett az ENSZ közgyűlésén. Egyes állítások szerint a látogatás során az ukrán first ladynek nem a háború kérdése volt a prioritás, hanem a vásárlás. Olyan helyeken fordult meg New Yorkban, mint a manhattani Ötödik sugárút, ahol temérdek luxusmárka üzlete megtalálható, köztük a francia Cartier is. A bolt egyik állítólagos volt alkalmazottja Instagram-oldalán mesélte el találkozását Zelenszkij feleségével.

„Megpróbáltam elvinni egy gyors körbevezetésre, de nem érdekelte” – kezdte beszámolóját. Az eladó néhány terméket is mutatott Zelenszkának, ám az ukrán first lady vásárlása végén ráförmedt az eladóra: 

Ki mondta, hogy szükségem van a véleményedre?

Az incidenst követően az ukrán elnök felesége az üzletvezetőt kérte. Az alkalmazott elmondta, nem tudja, miről beszélgettek, de őt másnap kirúgták, ezt követően osztotta meg történetét a közösségi oldalán. A közzétett videóban bemutatta Zelenszka blokkjának másolatát, melyhez személyes holmijainak összepakolása közben jutott hozzá.

A számla teljes értéke több mint 1,1 millió dollár, azaz közel 409 millió forint. A first lady három fehéraranyból készült, gyémánttal kirakott terméket, egy karkötőt, egy pár fülbevalót, valamint egy nyakláncot vásárolt.

 

Az ukrán first lady, Zelenszka tavaly is  címlapokra került, akkor állítólag Párizsban költött el több mint 42 500 dollárt, azaz körülbelül 15,6 millió forintnak megfelelő összeget. A francia fővárosba Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel érkezett még decemberben a két ország közötti kapcsolatok céljából. Az X közösségi oldalon egy felhasználó azt írta, „örülök, hogy milliárdokat küldünk az adónkból, hogy Zelenszkij felesége 42 500 dolláros bevásárlásra indulhasson Párizsban”.

A Newsweek amerikai hírmagazin azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy Zelenszka párizsi költekezését konkrét bizonyítékok nem támasztották alá.

Szánalmas: az ukrán Elle magazin az elnök feleségének ruhájával volt elfoglalva Brüsszelben

A V4NA nemzetközi hírügynökég korábban írt arról hogy egy vezető divattervező ruhájában jelent meg az Európai Parlamentben is az ukrán elnök felesége.  A ruha egyik jellegzetessége a kézzel készített virágmintás hímzés, hívja fel rá a figyelmet a lap. Egy hasonló kollekció értéke az ukrán GASANOVA honlapja szerint alig több, mint 2000 euró, cipővel együtt is alig lehet felette a 4-5 ezer eurónak.

Zelenszkij feleségének ruháiról, viseletéről gyakran folynak eszmecserék a közösségi oldalakon is. Zelenszka gyakran vásárol ukrán tervezőktől is, több alkalommal lehetett már látni az A.M.G. márka ruháiban – például amikor tavaly ősszel Portugália elnökével találkozott –, melyek ára körülbelül 380 és 1500 dollár között, 140 ezer forint és félmillió forint között mozog. A felhasználók általában örülnek annak, hogy az elnök felesége a hazai tervezőket választja, ám megjegyzik, hogy ezek olyan magas árak, melyeket egy ukrán átlagember soha nem tudna megengedni magának. Statisztikai adatok szerint tavaly az átlagbér 14 847 hrivnya volt Ukrajnában, ami akkor – hasonlóan az idei árfolyamhoz – körülbelül 150 ezer forintnyi összegnek felelt meg.

A háború kitörése óta az ukrán first lady már temérdek botrányba belekeveredett, tavaly nyáron sokan bírálták, hogy amíg az ország nagy részén véres harcok dúlnak, Zelenszka férjével a Vogue divatmagazin fotósának pózol – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Zelenszkij felesége arról számolt be, hogyan élte meg a háború kirobbanását, az elnök feleségeként milyen kihívásokkal kellett szembenéznie. Az interjú – mely a Vogue címlapjára is kikerült – csupán kevesek figyelmét kerülte el, számos reakció is érkezett rá. Lauren Boebert az amerikai Republikánus Párt kongresszusi képviselője azt írta X oldalára,

miközben hatvanmilliárd dollár segélyt küldünk Ukrajnának, Zelenszkij a Vogue fotózásain vesz részt. Ezek az emberek azt hiszik, balekok vagyunk.

Egy másik felhasználó pedig azt posztolta, „nem emlékszem, hogy Szaddám Husszein felesége szerepelt volna a Vogue címlapján, amikor Irakot illegálisan megszállták”. Sokan ízléstelennek is tartották, hogy a lap a gazdagságot és az elitizmust a háború valósága mellé helyezte. A The New York Times amerikai napilap közölte, a magazin az elmúlt években nem kevés kritikát kapott. Például 2011-ben Aszma al-Aszadról, Bassár el-Aszad szíriai elnök feleségéről jelent meg egy cikk – nem sokkal az arab tavasz kitörését megelőzően, ám a megmozdulások szele már akkor érezhető volt. A lap arra is felhívta a figyelmet, Zelanszkajával ellentétben az előző amerikai elnök felesége, Melania Trump egyszer sem került a világhírű lap címlapjára, ám Michelle Obama háromszor is címlapot kapott, és még Kamala Harris amerikai alelnök is kapott helyet a sorban.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena Zelenszka a dán parlamentbe, a Folketingbe érkezik, a koppenhágai Christiansborg-palotába 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.