„Ukrajna korrupt és nem kellene csatlakoznia az EU-hoz”

Jean-Claude Juncker arra figyelmeztetett, hogy óvatosan kell bánni a reménykeltéssel.

Forrás: Mandiner, Augsburger Allgemeine2023. 10. 05. 15:00
JUNCKER, Jean-Claude
Brüsszel, 2019. november 29. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönõ elnöke búcsúzó sajtótájékoztatóját tartja Brüsszelben 2019. november 29-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes európai politikusok szerint a több mint egy éve tartó ukrajnai háború következtében egyre sürgetőbbé vált a kelet-európai ország EU-csatlakozásának kérdése. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke azonban arról beszélt az Augsburger Allgemeine bajor napilapnak adott interjújában, hogy

Ukrajna korrupt és nem kellene csatlakoznia az Európai Unióhoz.

„Nagyon dühös vagyok egyes európai vélemények miatt, amelyek arról próbálják meggyőzni az ukránokat, hogy azonnal tagok lehetnek. Ez sem az EU-nak, sem Ukrajnának nem lenne jó. Bárki, akinek bármi köze volt Ukrajnához, tudja, hogy az egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Az erőfeszítések ellenére nem áll készen a csatlakozásra, hatalmas belső reformfolyamatokra van szüksége” – idézte a politikust a Mandiner hetilap. Juncker szerint a reménykeltéssel óvatosan kell bánni, az uniós vezetők nem mutathatják azt, hogy a csatlakozás egy olyan folyamat, amely egy gombnyomással elérhető. Hozzátette: nemcsak Ukrajnában, de uniós szinten is belső reformokra van szükség.

Az Európai Bizottság előző elnökét az illegális migrációról is kérdezték. Álláspontja szerint ha 2015-ben elfogadják Brüsszel javaslatait a tagállamok, „a helyzet ma nem lenne olyan drámai”.

Borítókép: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.