Emelkedett a gyermekek otthongondozási díja

A háborús és szankciós gazdasági nehézségek ellenére is.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 18:46
gyermek, szülő, család Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jétől havi 266 800 forintra emelkedett a gyermekek otthongondozási díja (gyod) – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a gyod összegét a kormány a minimálbér emelkedésének mértékével emeli évről évre, így a juttatás folyamatosan megőrzi értékét.

A támogatás nemcsak a kiskorú gyermek után jár, hanem akár felnőttkorú gyermek után is, ha a szülei gondoskodnak róla. A gyodra jogosult az a szülő, aki a súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen gyermekéről vagy a tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik – idézte fel a politikus. Kiemelte:

nemcsak a szülő igényelheti az ellátást, hanem például a gyermekkel közös háztartásban élő hozzátartozó is.

A gyod segíti azokat, akik azért nem tudnak munkát vállalni, mert gyermekük folyamatos gondozást igényel, és ezért nem tudnak otthonról hosszabb időre kimozdulni – jelentette ki az államtitkár. Rétvári Bence emlékeztetett: 2010-ben az önállátásra képtelen, súlyos állapotú gyermeküket otthon ápolók juttatása mindössze ennek hetede, 37 050 forint volt.

Az elmúlt több mint tíz évben az ápolási díjra és a gyodra fordított költségvetési összeg több mint hatszorosára nőtt, és míg 2010-ben a költségvetésben 15 milliárd forint állt rendelkezésre ápolási díjra, addig ez 2024-ben már 101 milliárd forint.

A kormánynak fontos a családok támogatása, a nehéz helyzetben levő családok pedig kiemelt segítségre számíthatnak – szögezte le az államtitkár. Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy minden családot az élethelyzetének megfelelően egyre nagyobb mértékben segítsen. A kormány a háborús és szankciós gazdasági nehézségek ellenére is tovább emeli a gyodot – húzta alá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.