Fontos határidő jár le csütörtök éjfélkor

Online is kérelmezhető az iskolakezdés halasztása.

2024. 01. 17. 13:16
tanévkezdés, iskola, iskolás, tanuló, diák Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb csütörtökön, január 18-án éjfélig lehet beadni a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmeket. Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető a kérelmek hiánytalan benyújtását támogató online űrlap, amelyet a szülők

ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy szükség esetén kinyomtatva, postán is eljuttathatnak a hivatalnak.

 

Ők azok a gyerekek, akik maradhatnak még az óvodában

A tankötelezettség halasztása a következő tanévben tankötelessé váló (2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között született), korábbi megkezdése pedig a még nem tanköteles (2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között született) gyermekek esetében kezdeményezhető.

A kérvényhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentum mellékelhető (például a gyermek fejlettségét igazoló óvodai dokumentum). Az online vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását.

Abban az esetben, ha a Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottsága a sajátos nevelési igény (SNI), illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTMN) feltárásával összefüggésben végzett vizsgálat keretében a szülői kérelem benyújtására nyitva álló határidőn belül (január 18. napjáig) szakértői véleményében javasolja, hogy a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség – hívták fel a figyelmet.

Ilyenkor a szakértői véleményt az óvodában kell bemutatni, az óvoda pedig annak alapján berögzíti az óvodában maradás tényét a köznevelés információs rendszerébe.

A hivatal arra is kitér, hogy amennyiben az SNI, illetve a BTMN feltárásával összefüggésben végzett vizsgálatban a gyermek további egy nevelési évig óvodában maradását támogató előzetes szakértői véleményt január 18. napjáig nem állítják ki, de a szülő szeretné, hogy gyermeke még egy évig óvodai ellátásban részesüljön, akkor a szülőnek kérelmet kell benyújtania a hivatalhoz a törvényi határidőn belül, vagyis legkésőbb január 18-án éjfélig.

Az Oktatási Hivatal emlékeztet: a gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni.

A kérelmekről a döntést – szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával – a hatályos jogszabályok alapján a hivatal hozza meg.

 

Hány gyermeket érint a sajátos nevelési igény?

A KSH adatai szerint közel százezer azoknak a gyermekeknek a száma Magyarországon, akik valamilyen sajátos nevelést igényelnek. Súlyos tanulási zavarral több mint 45 ezer gyermek kapott ezt igazoló szakértői véleményt, míg a súlyos figyelemzavaros gyermekek száma 6422, súlyos magatartás-szabályozási zavarral pedig 3158 főt diagnosztizáltak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.