Felmentették a Pillangó utcai metróbaleset vádlottjait

Ítélet született a már több mint hét éve történt Pillangó utcai metróbaleset ügyében. A forgalomirányító és a szerelvény vezetője hatásosan tudtak érvelni az ártatlanságuk mellett, majd kirendelt szakértők is megállapították, hogy műszaki hiányosság okozta a karambolt. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Forrás: MTI2024. 01. 30. 16:12
2016 pillangó utcai metróbaleset Forrás: Origó/Szabó Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette a vádak alól a Pillangó utcai 2016-os metróbaleset ügyében eljárás alá vont metróvezetőt és forgalomirányítót kedden első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A két dolgozót a vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével, valamint közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásával vádolta az ügyészség.

A 2-es vonal Pillangó utcai felszíni megállójában 2016. december 5-én reggel egy metrószerelvény hátulról egy álló, utasbeszállásra váró másiknak ütközött.

A vádhatóság szerint a két vádlott gondatlan magatartása miatt következett be a baleset, amelyben huszonegyen sérültek meg: öten súlyosan, a többiek pedig könnyebben. A metróközlekedésben is jelentős mértékű zavar keletkezett: a 2-es metróvonal forgalma hosszabb ideig szünetelt, 164 menet kimaradt, ezek pótlására 45 pótlóbuszt kellett beállítani, a forgalom szünetelése körülbelül 94 ezer utast érintett.

Az eseménysor egyúttal különösen nagy mértékű, 158 millió forintot meghaladó kárt okozott. A vádlottak, a hátulról érkező szerelvény vezetője és a forgalomirányító tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, „érdemi védekezést terjesztettek elő”, amelyben részletesen számot adtak a történésekről, előzményekről és az egész rendszer műszaki működéséről.

A bíróság által meghallgatott szakértők megállapítása szerint a baleset „egy műszaki hiányosság” miatt történt. A bizonyítási eljárás eredményeképpen az elsőfokú bíróság a vádlottakat bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette az ellenük emelt vádak alól. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Borítókép: Helyszínelés a Pillangó utcai metróbalesetnél 2016. december 5-én (Forrás: Origó/Szabó Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.