Ismét összevissza beszél Karácsony Gergely

A főpolgármester ismét kormányellenes hergelésbe kezdett.

2024. 01. 27. 10:47
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban a fővárosi kormányhivatal egy 2011-es fővárosi rendelet miatt küldött törvényességi észrevételt Budapest vezetésének. Ez a rendelet mint forgalomszabályozási eszköz lehetővé tette a főváros számára, hogy a tehergépjárművek útdíjfizetési kötelezettségük miatt kényszerből ne hajtsanak át útjain.

A kormányhivatal állásfoglalása szerint ugyanakkor e rendelet megalkotására nem volt törvényi felhatalmazása az önkormányzatnak, ezért azt meg kell semmisíteni. 

Más (kis)települések esetében voltak erre vonatkozó kúriai döntések is. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azonban egy háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal nem vette figyelembe a főváros helyi sajátosságait. A nehéz-tehergépjárművek behajtását a főváros azzal korlátozta, hogy megdrágította az útdíjat. 

A balliberális városvezetés pedig a kormányhivatal közlése után azonnal hergelésbe kezdett, és azt állították, a rendelet eltörlése az eredményezné, hogy az egyébként fizetős M0-s helyett sokan az immár ingyenes nagy fővárosi utakat használnák, ami közlekedési káoszhoz vezetne. 

Az üggyel kapcsolatban természetesen Karácsony Gergely is elmondta a véleményét. A Facebookon közzétett posztjában a politikus azzal riogatott, hogy a kormány kamionokkal akarja elárasztani Budapestet. 

A főpolgármester kijelentéseire reagált a budapesti Fidesz frakcióvezetője, aki közölte, Karácsony Gergely újra hazudik és a megoldás helyett megint álságos konfliktust generál a kormánnyal.

Nem a kamionok behajtásának korlátozásával van baj, hanem a díjszedéssel, amire nincs egyértelmű törvényi felhatalmazása az önkormányzatoknak! Ezért teljesen hazug és aljas Karácsony azon állítása, hogy bárki is, pláne a kormány, kamionokkal akarná elárasztani Budapestet vagy bármely települést.

írta Wintermantel Zsolt, majd tisztázta, a főváros továbbra is szabályozhatja a forgalmat és kitilthatja a kamionokat, csak a behajtási engedélyért nem kérhet pénzt.

Karácsony inkább dolgozzon, készítsen javaslatot, éljen felterjesztési jogával, hogy a parlament alkosson jogszabályt, melynek alapján a teherforgalmi behajtási engedélyekért az önkormányzatok díjat kérhetnek!

– jelentette ki Wintermantel. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.