Jön a hidegbetörés, mínusz 11 fok és havazás is várható

Lehet, hogy a tavaly elmaradt tél idén végül megérkezik?

Forrás: HungaroMet2024. 01. 05. 16:22
Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén kezdődő hidegbetörés jövő hét hétfőre odáig fokozódhat, hogy akár mínusz 11 fokot is mérhetünk a jövő héten derül ki a HungaroMet előrejelzéséből. Bár pénteken napközben még nem várható szélsőséges hideg, éjszaka már egyre felhősebb lesz az égbolt, szombatra pedig tovább erősödik, vastagszik majd a felhőzet. 

Több helyen számíthatunk esőre, záporra, legkisebb eséllyel a délkeleti megyékben valószínű csapadék. A Viharsarokban a déli, a nyugati megyékben már az északira forduló szelet kísérik élénk, késő estétől erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 16 fok között várható, északnyugaton az alacsonyabb, a déli, délkeleti országrészben a magasabb értékekkel.

Vasárnap áll be a fordulat, folyamatosan tör majd be a hideg

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, keleten lehetnek átmeneti felszakadozások. Délkeleten kisebb lesz a csapadék esélye, máshol többfelé várható eső, 

melyet északnyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, hó vált fel. Néhol átmenetileg ónos eső is lehet.

Az előrejelzés figyelmeztet: a korábban lehullott csapadék lefagyhat.

Az északnyugati, északi szelet erős, sokfelé viharos lökések kísérik. Északnyugaton a szél hordhatja a havat. A reggeli órákban –2, +7 Celsius-fokot mérhetnek. A csúcsérték hasonlóan, –2 és +10 Celsius-fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő. Északnyugaton és északkeleten reggel állhat be a maximum, napközben hűl majd a levegő.

Hétfőn változatlanul borult lesz az ég, majd késő délutántól észak felől szakadozik, csökken a felhőzet. Délen és a középső országrészben előfordulhat kisebb havazás, hózápor, majd a nap második felében csökken a csapadék esélye. Az északi szelet erős, többfelé viharos lökések kísérhetik.

Hajnalban általában –8, 0, az északkeleti szélvédett tájakon –11, –9 Celsius-fokot is mérhetnek. Kora délután –6, +1 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, az ország nagy részén tehát egész nap fagyhat.

Kedden kiderül az ég, de éjszaka sarkvidéki fagy jöhet

Kedden egyre nagyobb területen kiderül az ég, jobbára napos időt jósolnak. Délnyugaton maradhatnak legtovább a felhős körzetek, ott nem kizárt a hószállingózás. Az északi, északkeleti szelet több helyen kísérhetik erős, néhol időnként viharos lökések, majd napközben csillapodik a légmozgás. 

A minimum-hőmérséklet általában –10, –3 fok között alakul, a szélvédett derült részeken hidegebb is lehet. A csúcsérték is csak –5 és +1 fok között valószínű.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.