Lesz még hó télen? Németh Lajost is meglepte az idei időjárás

Lassan a tél közepén járunk, bár ez nem igazán látszik, ahogy az utóbbi telek alkalmával sem tapasztaltuk. Mi okozza ezt és mire számítsunk még az évszak hátralévő részében?

Forrás: VEOL2024. 01. 04. 13:11
Forrás: Facebook/ Németh Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra is meglepetést jelentettek az elmúlt évek telei, és azt kell mondjam: ma már az számít kakukktojásnak, hogy tavaly december elején pár napig havazott, rövid időre megmutatta igazi arcát a tél. Az a tendencia, hogy a Kárpát-medence, azon belül természetesen a Balaton környéke is egyre inkább a kétévszakos időjárás felé halad – mondta a Veszprém Vármegyei Hírportálnak Németh Lajos.

A meteorológus hangsúlyozta: a klímaváltozás nem állt meg, sőt olyannyira „működik”, hogy világszinten

a 2023-as esztendő volt az eddig valaha mért legmelegebb évünk.

 

Idén „csak kóstolgat” minket a tél

– Átlag közeli hőmérsékletű napokra jövő héten ugyan számíthatunk, de igazi kemény télre se a január hátralévő részében, se februárban ne készüljünk – figyelmeztetett a meteorológus.

– Országszerte várhatók fagyok, de ez nem az igazi, amit jól jelez például az eplényi sípálya üzemszünete.

Mégis azt mondom, ne temessük a telet, a hideget annak ellenére, hogy ma már szokatlanok a korábbi nagy havazások. Várhatóan az lesz a tendencia, hogy a gyakran borongós-esős téli fél év mellett április-májusban egy-egy hidegbetörés hoz hózáport, de az a hó nem marad meg tartósan

– mondta Németh Lajos.

 

Mi az oka a szélsőségeknek?

Időjárásunkat a szélsőségek jellemzik, és az enyhe tél is része ennek. Az Atlanti-óceánban sokkal több energia halmozódott fel, mint korábban, vize emiatt melegebb, ami megakadályozza az északi hideg légtömegek beáramlását Közép-Európába. Napjainkban a nyugat–keleti áramlás sokkal jellemzőbb, ezért maradnak el a nagy hidegek. Sőt, hidegről nem is könnyű ma már beszélni, mert a tavalyi, 2023-as esztendő volt a legmelegebb Magyarországon, amióta a szakemberek mérik és számon tartják az adatokat – magyarázta a meteorológus.

Németh Lajos további szélsőségekről is beszélt, többek között a 2022-es évről, amely az évszázad legsúlyosabb aszályát hozta Kelet-Magyarországra.

Érdekes, hogy itt, a Balatonnál is megmutatkozott a csapadékhiány, tavalyelőtt hetven centiméteres vízállással zártuk az évet, míg idén nemrég ki kellett nyitni a zsilipeket

 – mondta, majd hozzátette, a szélsőségek gyakoribbá válása bizony az éghajlatváltozás jellemzője.

A földi éghajlattal kapcsolatos nagy kérdés, mennyire lesz alkalmas az emberi élet számára a következő évszázadokban.

Az idő múlását megállítani nem lehet, de az emberre gyakorolt negatív hatását mérsékelni igen, mégpedig egészséges, aktív életmóddal. Például rendszeres sporttal

– vallja a meteorológus, aki nemcsak szavakkal, de tettekkel is bizonyítja ezt nap mint nap.

Borítókép: Németh Lajos (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.