Olyan sok a víz a Balatonban, hogy majdnem kiönt

Az elmúlt hetekben hullott bőséges csapadéknak köszönhetően a Balaton átlagos vízszintje 11 nap alatt 9 centiméternyit emelkedett a Vízügy.hu adatai szerint, és elérte a téli üzemi szabályozás szerinti maximumot.

Forrás: MTI2023. 12. 12. 19:47
null
Balatonakarattya, 2023. november 26. Bütykös hattyúk úsznak a naplementében a Balatonban. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszint-maximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. Kedden 111 centiméter volt a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy

a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik, időpontját még nem határozták meg.

Novemberben fejeződött be a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése. A 19 milliárd forintból megvalósult projekt részeként átépült a Sió-zsilip is, amelynek vízleeresztő részét először fogják élesben kipróbálni. A hajózási oldalt a múlt héten megnyitották: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság három géphajó, egy uszály és egy csónak átzsilipelését végezte el a Sió-csatorna belterületi, duzzasztott szakaszára az OVF tájékoztatása szerint.

A hajók átzsilipelése során nincs folyamatos vízeresztés, ilyenkor a hajózsilip csak a két víztér, a Balaton és a Sió-csatorna közötti vízszintkülönbség kiegyenlítésére szolgál – tették hozzá.

A korábban zárt üzemi területnek számító Sió-zsilip környékének parkosítása még zajlik, tavasztól nyitják meg a nagyközönség előtt új közösségi térként.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI megkeresésére elmondta, a Balatonra és a vízgyűjtő területére lehulló újabb csapadék legkevesebb 5 centiméterrel megemeli a tó vízszintjét a következő két-három napban.

Borítókép: Hattyúk úsznak a naplementében a Balatonban (Fotó: MTVA/ Branstetter Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.