Karácsonykor még sosem volt ilyen meleg, megdőltek a hőmérsékletrekordok + videó

Egy 1950-ben mért rekord is megdőlt hétfőn.

2023. 12. 26. 12:38
budapest karácsony melegreord Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony első napja a várnál jobb időt hozott, Budapesten két melegrekord is megdőlt – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn az átlagosnál melegebb, tavaszias karácsony volt,

megdőlt a fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a napon 1950-ben Budapest Országút állomáson 6,5 Celsius-fokot mértek, most Budapest Újpest állomáson 6,6 fokot rögzítettek a műszerek.

Nemcsak a minimum-hőmérséklet rekordja dőlt meg hétfőn, hanem a maximumé is. Újpesten 13,9 Celsius-fokot mértek, ami kéttizeddel múlja felül az eddigi (2022-es) rekordot, amihez nagyban hozzájárult az élénk, olykor erős nyugati szél.

Karácsony első napja bőven az átlagosnál melegebb idővel telt máshol is. Kémesen 18 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez ott nagyjából 12 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos maximum-hőmérsékletet. Az országos napi melegrekordtól (21,8 Celsius-fok, Sellye, 2009) viszont messze volt.

 

Harminc éve fehér volt a karácsony

Harminc évvel ezelőtt karácsony másnapján bőven akadt hó, legalábbis a Nyugat-Dunántúlon. A hóvihar megbénította az országnak azt a részét, amelynek időjárási hátteréről annak idején a meteorológusok is beszámoltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán idézi az aznapi jelentést és a korabeli időjárás-előrejelzést is.

 

Borítókép: Az új napi melegrekord (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.